fbpx
Connect with us

Papa Francisc îndeamnă la o soluție pașnică în războiul din Ucraina: „Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”,

Papa Francisc îndeamnă la o soluție pașnică în războiul din Ucraina: „Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, - News Moldova

International

Papa Francisc îndeamnă la o soluție pașnică în războiul din Ucraina: „Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”,

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a exprimat într-un interviu opinia că Ucraina ar trebui să manifeste ceea ce el numește „curajul steagului alb” și să inițieze negocieri pentru a pune capăt conflictului cu Rusia. Această declarație vine în contextul invaziei extinse a Moscovei, care a provocat pierderi semnificative de teritoriu pentru Ucraina

Papa a fost adesea criticat pentru rezervele sale în a denumi Rusia ca stat agresor și pentru percepția că ar fi apropiat de poziția Moscovei, chiar și în lumina masacrelor desfășurate de forțele rusești în Ucraina.

Într-un interviu acordat postului elvețian RSI cu ceva timp în urmă, Papa Francisc a fost întrebat despre poziția sa în contextul dezbaterii privind Ucraina, unde unii susțin că ar trebui să cedeze, invocând incapacitatea de a respinge forțele rusești, în timp ce alții afirmă că aceasta ar legitima acțiunile celei mai puternice părți. Jurnalistul care l-a intervievat pe Papă a utilizat termenul „steag alb” în întrebare.

Papa a răspuns: „Este o interpretare, este adevărat„, conform unei transcrieri prealabile a interviului și a unei înregistrări video parțiale puse la dispoziție sâmbătă pentru Reuters. Interviul este programat să fie difuzat pe 20 martie în cadrul unui nou program cultural.

În continuare, Papa Francisc a adăugat că, în opinia sa, cel mai puternic individ este cel care analizează situația, are grijă de oameni și are curajul de a purta „steagul alb” și de a se angaja în negocieri. El a subliniat importanța ca aceste negocieri să aibă loc cu sprijinul comunității internaționale.

„Cuvântul negociere este un termen curajos. Atunci când observi că ești într-o situație dificilă, că lucrurile nu evoluează bine, trebuie să ai curajul să te angajezi în negocieri”, a afirmat Papa Francisc.

Aceasta reprezintă prima oară când Papa Francisc utilizează expresii precum „steag alb” sau „învins” în contextul discuției despre războiul din Ucraina, cu toate că anterior a subliniat necesitatea negocierilor. În cursul anului trecut, la vârsta de 87 de ani, Papa a trimis un emisar de pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, pentru a discuta cu liderii din Kiev, Moscova și Washington.

Este posibil să simți o anumită rușine”, a adăugat Papa Francisc în ceea ce privește negocierile. „Dar cu câți oameni mor în acest război? (Ar trebui) să ne aplecăm spre negocieri în timp, să găsim o țară care să servească drept mediator”, a completat Suveranul Pontif, menționând Turcia printre țările care au oferit sprijin în acest sens.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a îndemnat Papa Francisc, care a făcut sute de apeluri pentru ceea ce el numeşte „Ucraina martiră”. Întrebat dacă este dispus să medieze, Papa Francisc a răspuns: „Sunt aici”.

Într-o altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, suveranul pontif a spus: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”.

La Istanbul, vineri, Zelenski și-a reafirmat dorința de pace, subliniind că nu este dispus să cedeze teritorii, în timp ce Moscova transmite că Rusia nu va opri operațiunile până când nu își atinge obiectivele din „operațiunea militară specială” lansată la 24 februarie 2022.

Planul de pace propus de liderul ucrainean vizează retragerea trupelor rusești de pe întreg teritoriul Ucrainei și restabilirea granițelor sale de stat. Cu toate acestea, Kremlinul a exclus participarea la negocieri de pace în condițiile stabilite de Kiev.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top