fbpx
Connect with us

PNRR, la jumătatea drumului. Care sunt statele fruntașe în atragerea fondurilor europene?

PNRR, la jumătatea drumului. Care sunt statele fruntașe în atragerea fondurilor europene? - News Moldova

International

PNRR, la jumătatea drumului. Care sunt statele fruntașe în atragerea fondurilor europene?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


mapRRF - Moldova Invest

Mecanismul de redresare și reziliență (RRF) implementat de Uniunea Europeană pentru a stimula creșterea post-pandemie a parcurs deja jumătatea distanței sale inițiale. Alocarea de resurse a constat în granturi (bani nerambursabili) în valoare de 356,7 miliarde de euro și împrumuturi (bani rambursabili) de 291 miliarde de euro, fiind disponibile pentru toate cele 27 de state membre ale UE. Mecanismul este programat să funcționeze până în 2026

Până în prezent, s-au acordat fonduri în valoare de 225 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiilor europene. Comisia Europeană a primit 54 de cereri de plată de la 24 de state membre, iar până la 1 februarie 2024, s-au îndeplinit peste 1.150 de jaloane și ținte. Cu toate acestea, implementarea a cunoscut o încetinire către sfârșitul anului trecut, în principal din cauza negocierii capitolului RePowerEU, care vizează ajutarea economiilor europene afectate de criza energetică generată de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În contextul acestor evoluții, se impune evaluarea situației României în cadrul acestui peisaj. Este necesar să se examineze modul în care țara a beneficiat de fondurile disponibile și cât de eficient a gestionat implementarea măsurilor propuse.

Țările cu performanțe remarcabile în atragerea fondurilor din Mecanismul de redresare și reziliență (RRF) sunt Spania, Italia și Slovacia, acestea conducând în implementarea planului, cu mențiunea că primele două beneficiare se situează și în fruntea listei în ceea ce privește suma totală de fonduri obținute.

Italia a depus deja a cincea cerere de plată, aflată în proces de evaluare, în timp ce Spania, Slovacia și Croația au înaintat cereri numerotate patru.

România se numără printre cele cinci țări care au depus cereri de plată numărul trei, iar aceasta este încă în proces de evaluare. Cu toate că țara noastră ar putea primi cele 2,7 miliarde de euro aferente ac


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top