fbpx
Connect with us

Problema aderării ROMÂNIEI la Schengen se află pe agenda provizorie a Consilului JAI din 5 decembrie

1697718325 harta schengen granite inchise digital - News Moldova

International

Problema aderării ROMÂNIEI la Schengen se află pe agenda provizorie a Consilului JAI din 5 decembrie


Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este un punct pe ordinea de zi preliminară a Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Surse guvernamentale menționează că menținerea acestui punct pe agendă este legată de eforturile de deblocare a vetoului austriac și de impactul alegerilor din Olanda la finalul lunii noiembrie, unde există opoziție față de aderarea Bulgariei

Conform ordinei de zi provizorii a Consiliului JAI, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este un punct supus votului, însă menționează că este un subiect “posibil” de discuție. Surse guvernamentale indică că România va lua o decizie înțeleaptă, cerând Spaniei, în calitate de președinte al UE, menținerea sau eliminarea acestui punct de pe ordinea de zi, în lipsa consensului celor două țări care blochează, Austria și Olanda.

News Moldova îți recomandă și ...   SUA acordă ajutor militar în valoare de 14,5 miliarde de dolari Israelului

image 2023 11 20 26697490 0 agenda jai - News Moldova

Recent, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni au emis rezoluții solicitând acceptarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat pe Facebook că va face tot posibilul pentru a convinge guvernele din Olanda și Austria, care au blocat aderarea țării la zona Schengen, susținând dreptul României de a se alătura liberului flux de circulație.

În timpul unei vizite la Chișinău săptămâna trecută, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a criticat decizia guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, numind-o “greșită“. El a exprimat speranța că în viitor guvernul austriac va reanaliza această decizie referitoare la opoziția față de intrarea celor două țări în Schengen.

News Moldova îți recomandă și ...   FMI evaluează efectele economice ale conflictului militar dintre Israel și Hamas


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top