fbpx
Connect with us

Raportul Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE, extrem de drastic! Țara îndeplinește numai două din cele șapte criterii!

Raportul Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE, extrem de drastic! Țara îndeplinește numai două din cele șapte criterii! - News Moldova

International

Raportul Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE, extrem de drastic! Țara îndeplinește numai două din cele șapte criterii!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Potrivit unui raport care va fi prezentat în această săptămână de către Comisia Europeană, Ucraina îndeplinește doar două din cele șapte condiții necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acest raport evidențiază progresele realizate de către Ucraina, în ciuda invaziei ruse, conform unor surse din UE citate de Reuters.

În urmă cu un an, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei statutul de candidată la aderare, într-o decizie cu caracter mai mult simbolic, în contextul agresiunii nejustificate și neprovocate din partea Rusiei. Totuși, UE a stabilit șapte condiții, printre care se numără reforma sistemului judiciar și combaterea corupției endemice, pentru a iniția negocierile de aderare. Kievul a solicitat începerea acestor negocieri în cursul anului 2023.

Raportul elaborat de executivul comunitar reprezintă un pas important în acest proces. Susținătorii unei aderări rapide a Ucrainei doresc ca decizia privind începerea negocierilor între Bruxelles și Kiev să fie luată în cadrul Consiliului European din decembrie acest an.

Conform reprezentanților UE care au consultat raportul, până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii, referitoare la reforma sistemului judiciar și la legea presei. Aceștia au subliniat că raportul pune accentul pe aspectele pozitive.

”Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre cosmetizarea realităţii, ci despre recunoaşterea progreselor; de exemplu, au existat cazuri anticorupţie vizibile”, a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului. În ultimele luni, în Ucraina au fost mediatizate câteva cazuri anticorupţie importante, precum arestarea şefului Curţii Supreme pentru luare de mită în valoare de 2,7 milioane dolari.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE includ reforma Curţii Constituţionale, adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor, legi pentru ţinerea sub control a oligarhilor şi salvgardarea drepturilor minorităţilor naţionale.

O altă sursă din UE, familiarizată cu recomandările UE pentru Kiev în legătură cu statul de drept, a adăugat: ”Cu privire la reforme, va fi jumătatea plină a paharului, nu am adopta niciodată un ton negativ faţă de Ucraina pentru moment. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deşi încă există unele esenţiale de realizat. Nu totul este satisfăcător”.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top