fbpx
Connect with us

Reacțiile lui Zelenski și Scholz, după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka!

Reacțiile lui Zelenski și Scholz, după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka! - News Moldova

International

Reacțiile lui Zelenski și Scholz, după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat ferm la distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, atribuită Rusiei.

El a transmis un mesaj dur, subliniind că Ucraina nu poate fi oprită, indiferent de metodele folosite, fie că este vorba de atacuri asupra infrastructurii sau de acțiuni militare. Zelenski a făcut referire directă la distrugerea barajului și a declarat că Ucraina nu va fi intimidată sau împiedicată să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială.

‘Nici cu apa, nici cu rachete cu nimic nu vor reuşi teroriştii să oprească Ucraina’ a declarat Volodimir Zelenski despre distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat vina pe ‘teroriştii ruşi’ pentru distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, situată în regiunea Herson, zonă anexată de Rusia. Ceea ce s-a întâmplat, a scris Zelenski, într-o postare pe Telegram, ‘nu face decât să confirme faptul pentru întreaga lume că trebuie expulzați din fiecare colț al pământului ucrainean’. ‘Nu ar trebui să le dăm niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va readuce securitatea. Și această victorie va veni. Nici cu apa, nici cu rachetele, cu nimic nu vor putea teroriştii să oprească Ucraina’, a declarat Volodimir Zelenski.

Reacția cancelarului german Olaf Scholz

Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat marţi că atacul împotriva barajului Kahovka din Ucraina conferă războiului declanşat de Rusia „o nouă dimensiune”, informează AFP.

„Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care (Vladimir) Putin duce acest război”, a denunţat liderul german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF.

„Aceasta este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod) ce a vizat întotdeauna ţinte civile – oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a subliniat Scholz.

Barajul Kahovka, situat în zonele sudice ale Ucrainei care sunt ocupate de Rusia, a suferit daune parțiale marți, iar Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru această distrugere.

Armata ucraineană a emis un comunicat în care a acuzat Rusia că este responsabilă de explozia de la hidrocentrala Kahovka. Președintele Zelenski a convocat de urgență Consiliul de Securitate, iar șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunțat aceasta drept o „crimă de război”.

Barajul, aflat sub controlul Rusiei încă de la începutul ofensivei lor în Ucraina, are rolul de a asigura aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. De asemenea, barajul asigură răcirea Centralei Nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află și ea sub controlul Rusiei.

Referitor la centrala Zaporojie, Scholz a declarat că „aceasta rămâne un subiect pe care îl tratăm cu atenţie şi preocupare”. „Ne străduim să evităm o situaţie periculoasă şi îndemnăm din nou toate părţile implicate să ţină cont de aceasta în acţiunile lor”, a adăugat cancelarul federal german. Dinamitarea barajului „arată încă o dată cât de tare trebuie europenii să fie de partea Ucrainei”, a subliniat Olaf Scholz.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top