fbpx
Connect with us

Români, implicați într-o fraudă de 600 de milioane de euro, cu fonduri europene

Români, implicați într-o fraudă de 600 de milioane de euro, cu fonduri europene - News Moldova

International

Români, implicați într-o fraudă de 600 de milioane de euro, cu fonduri europene

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Politico a dezvăluit că Parchetul European investighează peste 20 de persoane din Italia, Austria, România și Slovacia în legătură cu o fraudă amplă referitoare la fondurile PNRR, în valoare de 600 de milioane de euro. Metodele folosite au inclus utilizarea inteligenței artificiale pentru producerea de documente false.

La solicitarea procurorilor europeni, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și fraudă au reținut opt persoane, iar alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în cadrul unei anchete transfrontaliere. Aceasta vizează o presupusă grupare criminală care a fraudat fondurile UE destinate recuperării și rezistenței economice a Italiei.

În operațiunea de joi, poliția a efectuat percheziții în mai multe locuințe și sedii de companii, confiscând bunuri valoroase, inclusiv apartamente, criptomonede, ceasuri Rolex și mașini de lux precum Lamborghini, Porsche și Audi Q8.

Potrivit poliției, gruparea criminală includea profesioniști cu experiență în accesarea de finanțare publică, care au susținut proiecte de milioane de euro pentru îmbunătățirea competitivității și digitalizării companiilor italiene. Aceștia au folosit tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud și inteligență artificială, pentru a produce documente false și a spăla banii obținuți ilegal.

Operațiunea a implicat forțele de poliție din Slovacia, România și Austria, precum și Parchetul European. Numărul de investigații privind fraudarea fondului de recuperare al UE a crescut semnificativ în 2023, conform raportului anual al EPPO. Italia este una dintre țările cu cele mai multe anchete deschise privind utilizarea fondurilor PNRR. Companiile fictive și mituirea funcționarilor publici sunt metode comune utilizate în aceste fraude, conform raportului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top