Connect with us

ROMÂNIA își propune ELIMINAREA COMPLETĂ a CĂRBUNELUI din sistemul energetic, până în 2023

romania-isi-propune-eliminarea-completa-a-carbunelui-din-sistemul-energetic,-pana-in-2023

International

ROMÂNIA își propune ELIMINAREA COMPLETĂ a CĂRBUNELUI din sistemul energetic, până în 2023

La sfârșitul lunii iunie 2022, România vrea să adopte un plan de eliminare completă a cărbunelui din sistemul energetic

Se pare că, în timp ce România își propune eliminarea cărbunelui din sistemul energetic, alte state vor să revină, chiar și temporar, la cărbune, pentru a face față șantajului energetic rusesc.

Potrivit ordonanței Guvernului României pusă în transparență decizională, toate centralele pe bază de cărbune din țara noastră vor fi închise ”definitiv și ireversibil” până în 2030.

Angajamentul în acest sens a fost asumat prin PNRR, iar ordonanța ar urma să intre în vigoare cel mai târziu pe 30 iunie 2022 – cu eventuale modificări.

„Pentru a reduce consumul de gaze, trebuie să folosim mai puțin gaz în producția de electricitate. În schimb, vom folosi centralele pe cărbune”, a anunțat duminică Ministerul Economiei de la Berlin.

Un anunț care rezumă perfect atitudinea statelor UE care își fac griji în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze pentru iarna următoare. Așa încât vor face compromisuri, chiar dacă toate și-au asumat decarbonificarea sistemului energetic până la sfârșitul acestui deceniu, la fel cum a făcut și România.

”Trebuie să fim cinstiți, vom folosi centralele pe cărbune pentru o perioadă de tranziție. E o decizie dureroasă, dar e necesară”, a explicat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Se pare că un proiect lege ce prevede o sporire a consumului de cărbune pentru producția de electricitate – practic, opusul celui din România – este deja în parlamentul german.

Berlinul a închis ultima mină de antracit în 2018, dar mai are încă mine de lignit și vrea să importe cărbune din America. În 2020, aproape un sfert din producția de energie electrică a Germaniei era bazată pe că


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in International

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top