fbpx
Connect with us

SUDUL GLOBAL, un concept care prinde, tot mai mult, viață. Ce ne rezervă viitorul? – MOLDOVA INVEST

sudul-global,-un-concept-care-prinde,-tot-mai-mult,-viata.-ce-ne-rezerva-viitorul?-–-moldova-invest

International

SUDUL GLOBAL, un concept care prinde, tot mai mult, viață. Ce ne rezervă viitorul? – MOLDOVA INVEST


HONG KONG CHINA POLITICS EXTRADITION PROTEST0906 1560068658 - Moldova Invest

Reînnoirea valabilității acestui termen general, unul dintre multe folosite colocvial pentru a descrie diviziunile politice și economice ale lumii, nu este surprinzătoare. Rivalitatea geopolitică escaladată între Statele Unite și China a reînviat dinamici bipolare care amintesc de Războiul Rece, când mare parte din lume a devenit parte într-o competiție între superputeri

Agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei a intensificat presiunea asupra națiunilor în curs de dezvoltare să aleagă între Vestul democratic și China sau Rusia – o alegere pe care mulți o resping. Între timp, o succesiune de șocuri sistemice – inclusiv pandemia de coronavirus, consecințele economice ale invaziei Ucrainei și accentuarea urgenței climatice  au subliniat inechitățile evidente la baza economiei mondiale și vulnerabilitatea națiunilor cu venituri mai mici și medii la crize politice, economice și ecologice care nu le aparțin.

Multe țări din Global South se confruntă cu datorii enorme, creșterea sărăciei și a foametei și impactul tot mai mare al crizei climatice“, a spus Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, în noiembrie anul trecut, când populația lumii a depășit 8 miliarde de locuitori. Președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a folosit termenul, la fel ca și președintele SUA, Joe Biden, și oficialii săi de rang înalt din administrație, inclusiv consilierul pentru securitate națională și secretarul comerțului. Mai important, unii lideri ai națiunilor descrise de etichetă au adoptat termenul. Alături de Biden, la o conferință de presă la Casa Albă pe 22 iunie, prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat că “ascultarea priorităților din Global South” este un obiectiv central al președinției Indiei în cadrul G20.

ORIGINEA CONCEPTULUI “GLOBAL SOUTH

Carl Ogelsby, un scriitor și activist american din Noua Stângă, aparent a inventat termenul “Global South” în 1969. Scriind în revista catolică Commonweal în plin război din Vietnam, a observat că “dominația Nordului asupra Sudului global… [s-a] solidarizat… pentru a produce o ordine socială intolerabilă.” În acea perioadă, majoritatea analiștilor occidentali concepeau globul împărțit în trei lumi, așa cum a fost prezentat pentru prima dată de demograful francez Alfred Sauvy în 1952. Acestea includeau un “FIRST WORLD“, care cuprindea Statele Unite și aliații săi occidentali; un ” compus din Uniunea Sovietică și sateliții săi din blocul estic; și o “LUME A TREIA” formată din națiuni “în curs de dezvoltare” și adesea non-aliniate, multe abia emancipate de stăpânii coloniali.

Conceptul de Global South ca sinonim pentru ”Lumea a treia” a început să câștige teren în anii ’70, odată cu apelul pentru o Nouă Ordine Mondială. Dar a devenit cu adevărat prominent odată cu raportul Brandt din 1980. Redactat de o comisie internațională condusă de fostul cancelar german Willy Brandt, documentul remarcabil a distins între țările cu PIB per capita comparativ mai mare – concentrate în mod copleșitor în emisfera nordică – și cele mai sărace. Majoritatea acest


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top