fbpx
Connect with us

Tema SCHENGEN, discutată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne

Tema SCHENGEN, discutată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne - News Moldova

International

Tema SCHENGEN, discutată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


La Bruxelles, are loc reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, unde tema Schengen este din nou abordată, cu accent pe eficiența gestionării migrației

În prima zi a reuniunii, s-a discutat despre responsabilizarea Rusiei din punct de vedere penal și financiar pentru invazia din Ucraina, precum și despre optimizarea activității Parchetului European.

Miniștrii din statele membre și procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, analizează cea mai recentă propunere legislativă referitoare la transferul de proceduri în materie penală. Aceasta vine în contextul creșterii criminalității transfrontaliere, care a generat situații în care mai multe state membre abordează separat aceeași problemă, uneori fără comunicare între ele, ceea ce duce la pierderea de resurse.

O altă temă din sfera justiției este revizuirea Directivei privind drepturile victimelor. Această actualizare va stabili și consolida regulile minime pentru asigurarea că victimelor infracțiunilor li se acordă sprijin, acces la informații, dreptul de a apela la justiție și de a primi compensații. De asemenea, statele membre examinează modalitățile prin care Rusia va putea fi trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina, inclusiv aducerea în fața justiției a vinovaților și utilizarea bunurilor rusești înghețate în spațiul internațional pentru reconstrucția Ucrainei.

„Ne dorim ca toți cei vinovați să fie aduși în fața justiției și toate statele membre cooperează pentru ca Rusia să plătească pentru acțiunile sale din Ucraina. Am înregistrat și crimele comise de Rusia. Vorbind despre compensații și alte aspecte, discutăm cu procurorul șef Laura Kovesi, pentru că, pe lângă aprecierea activității Parchetului European, mereu putem aduce îmbunătățiri”, a subliniat Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Mâine, în a doua zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen împreună cu situația dosarelor legislative referitoare la migrație. Se va efectua o analiză periodică a stării spațiului Schengen, având la bază indicatori cheie, precum numărul de cereri de azil respinse. România și Bulgaria au desfășurat câteva proiecte-pilot în gestionarea migrației. Interesul crescut al României și Bulgariei de a aduce această temă în atenția Consiliului este crucial, mai ales că atât Comisia Europeană, cât și președinția spaniolă a Consiliului sprijină aderarea acestor țări în spațiul Schengen.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top