fbpx
Connect with us

Ucraina anunță conflict naval cu navele rusești din Marea Neagră

nave ruse flota rusa marea neagra 01 85809300 - News Moldova

International

Ucraina anunță conflict naval cu navele rusești din Marea Neagră


Navele și porturile rusești de pe Marea Neagră, inclusiv petrolierele care transportă petrol spre Europa, au devenit ținte legitime pentru atacurile lansate de armata ucraineană

Un oficial ucrainean de rang înalt avertizează că acest lucru are scopul de a slăbi capacitatea de război a Moscovei.

El subliniază că această decizie a fost luată ca răspuns la retragerea Rusiei din acordul internațional referitor la cereale în Marea Neagră, intermediat de ONU, și la atacurile rusești asupra depozitelor agricole și porturilor ucrainene.

“Povestea a început cu Rusia blocând coridorul grânelor, amenințând că ne va ataca vasele și ne va distruge porturile”, declară Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. “Infrastructura noastră maritimă este într-o continuă amenințare.”

În ultimul weekend, Ucraina a declarat toate apele din jurul porturilor rusești din Marea Neagră ca fiind într-o “zonă de risc de război” începând cu data de 23 august și “până la noi ordine”. Aceasta include porturile importante rusești de la Novorosiisk, Anapa, Gelendjik, Tuapse, Soci și Taman.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „Când militarii români sunt respectați, România este respectată!”

Această mișcare a provocat o creștere semnificativă a costurilor de asigurare a vaselor și ar putea afecta una dintre principalele rute prin care Rusia exportă petrol și produse petroliere, o sursă majoră de finanțare pentru războiul său în Ucraina.

„După acest weekend, Marea Neagră pare un loc mai periculos pentru transportul maritim internațional și deja era foarte periculos”, a susținut Byron McKinney, director al institutului S&P Global Market Intelligence.

„Multe vase pur și simplu nu se deplasează în zonă. Asigurarea este în mare inexistentă. Acolo unde există tarife de asigurare, ele sunt foarte ridicate și vor continua să crească.”

RosMorRechFlot, agenția maritimă federală a Rusiei, a raportat că petrolierul rus Sig a fost lovit într-un presupus atac cu dronă maritimă în apropierea peninsulei Crimeea. „Petrolierul a primit o lovitură în sala motoarelor, în apropiere de linia de plutire pe partea de tribord, într-un presupus atac cu o dronă maritimă”, au transmis oficialii ruși.

News Moldova îți recomandă și ...   Luminița Odobescu, la întâlnirea miniștrilor de externe UE: „Susţin consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi Iranului!”

Ministrul ucrainean al apărării a reacționat, afirmând că atâta timp cât Rusia continuă să atace orașele ucrainene și să distrugă resursele, nu va mai exista siguranță pentru navele din Marea Neagră și Marea Azov.

„Cea mai interesantă întrebare care reiese din asta este dacă acestea vor fi descurajate pe viitor acum că activele lor de multe milioane de dolari sunt expuse riscului de o rachetă rătăcită sau orice ar fi”, potrivit lui McKinney.

News Moldova îți recomandă și ...   Klaus Iohannis, la al treilea Summit UE - CELAC: „Lumea s-a schimbat dramatic în ultimul an şi jumătate!”

Companiile occidentale ar trebui să înțeleagă că comerțul cu Rusia nu mai este viabil în condițiile actuale, conform lui Ustenko. “Este complet nejustificabil din punct de vedere legal și moral ca aceste vase să transporte petrol rusesc.” De asemenea, riscul crescut din punct de vedere economic face livrările neprofitabile.

„Acesta este momentul potrivit chiar și pentru cei care încearcă în continuare să închidă ochii și să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic să realizeze că nu se mai poate”, a subliniat Ustenko.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top