fbpx
Connect with us

Victor Ponta consideră că România are ce învăța din alegerile din Turcia! Turcii s-au mobilizat exemplar!

Victor Ponta consideră că România are ce învăța din alegerile din Turcia! Turcii s-au mobilizat exemplar! - News Moldova

International

Victor Ponta consideră că România are ce învăța din alegerile din Turcia! Turcii s-au mobilizat exemplar!


Victor Ponta, fostul premier al României, susține că alegerile din Turcia au o importanță semnificativă pentru întregul spațiu european.

El evidențiază faptul că, în ciuda propagandei negative din străinătate, Recep Tayyip Erdogan a fost foarte aproape de a câștiga în primul tur, iar lecția importantă pentru România este mobilizarea exemplară a cetățenilor, care s-au prezentat în număr mare la vot, și capacitatea de a trece peste orice influență externă în procesul electoral.

De ce sunt importante Alegerile din Turcia pentru România și români: cel mai mare partener NATO la Marea Neagră + cel mai mare partener comercial din afara UE + cea mai mare comunitate de afaceri (inclusiv oamenii de afaceri români de origine turcă) + principală destinație turistică (alături de Grecia) pentru cetățenii români și principalul mijloc de transport internațional în Aeroportul Istanbul + în ciuda „Propagandei” internaționale, Turcia a dovedit din nou că are Alegeri democratice, cu o prezență (aproape 90%) și o implicare fără egal în Europa + la aceste Alegeri, bătălia ideologică între „conservatori – suveraniști” și „progresiști – internaționaliști” are semnificație în toată lumea democratică + poziția politică a Turciei (care sprijină politic și militar Ucraina, dar a păstrat relațiile economice cu Rusia – la fel ca celelalte țări din BRICS) stârnește critici și polemici în tabăra occidentală.

News Moldova îți recomandă și ...   Parteneriat strategic Cehia-Ucraina pentru producția de muniție de artilerie

Analiza mea dupa primul tur (probabil al doilea tur al Alegerilor Prezidențiale va fi în 28 mai)
1. Erdogan contrazice (din nou) toate sondajele și se plasează pe primul loc, chiar dacă nu câștigă în primul tur. Erdogan a primit peste 50% din voturile exprimate, dar îi lipsesc 0,6% din totalul alegătorilor înscriși pe liste. Diferența netă este de aproximativ 2,4 milioane de voturi față de al doilea clasat K. Kılıçdaroğlu. Lupta furibundă a „progresiștilor” din media internațională (inclusiv România) și prezentarea unor sondaje care dădeau candidatul Opoziției la 10% în avantaj față de Erdogan s-au dovedit a fi „wishful thinking” sau simplă propagandă (la fel ca în cazul Alegerilor din Ungaria). Alegătorii turci au o mândrie patriotică specifică (spre deosebire de mulți alegători români) – orice este perceput ca „intervenție din afară” are un efect contrar la vot.

2. Coaliția parlamentară condusă de președintele Erdogan a obținut o victorie categorică și neașteptată: 321 de mandate față de 213 mandate ale Coaliției de Opoziție condusă de Kılıçdaroğlu. Este acum evident că schimbarea constituțională promisă de Opoziție (un element fundamental în campania electorală) nu poate fi realizată – Turcia rămâne cu sistemul actual. Este destul de clar că nimeni nu vede cu ochi buni o situație în care o majoritate parlamentară deja votata se va “lupta” non stop cu un Presedinte al Opozitiei. Ideea de a avea stabilitate si colaborare intre Presedinte si majoritatea Parlamentara are sens politic pentru alegatorii moderați.

News Moldova îți recomandă și ...   CALM despre Satul European 2024: „Numai prin fapte și proiecte concrete, repartizate obiectiv și corect construim și promovăm Europa aici, la noi acasă!”

3. Este clar că cei care au votat cu R.T. Erdogan (deja în toate Alegerile din ultimii 20 de ani) sunt suporteri stabili și se vor prezenta la vot în turul al doilea. Însă rămâne de văzut dacă K. Kılıçdaroğlu va reuși să păstreze intactă alianța celor șase partide din spatele lui, în condițiile în care nu a reușit să confirme în primul tur așteptările (a obținut cu 10% mai puțin decât în sondaje). Având în vedere rezultatul din primul tur și victoria la Parlamentare, Erdogan a dat un semnal clar de victorie – ceea ce poate demobiliza o coaliție de Opoziție eterogenă, unită doar de obiectivul răsturnării de la Putere a lui Erdogan. Votanții kurzi (care au votat cu propriul partid și cu K. Kılıçdaroğlu în primul tur) nu mai au aceeași motivație să vină doar pentru votul la Președinte (oarecum similar cu votanții UDMR în România).

News Moldova îți recomandă și ...   Xi Jinping dorește „să se creeze condiţii pentru un dialog direct” între Ucraina şi Rusia: „Este în interesul tuturor părţilor”

4. Voturile acordate lui Sinan Oğan (aproximativ 6% – 2,8 milioane) sunt voturi ale unui electorat naționalist, care se vede mai curând în situația de a apăra valorile naționale decât în pozițiile lui K. Kılıçdaroğlu de a ceda suveranitatea în favoarea unei integrări europene. Originea azeră a candidatului este tot un avantaj pentru Erdogan – care a susținut constant, politic și militar, Azerbaidjanul.

5. Deși este mult mai cunoscut în politica de peste 20 de ani, totuși Erdogan (69 de ani) este cu 6 ani mai tânăr decât K. Kılıçdaroğlu (75 de ani) – ceea ce limitează votul „pentru tineri – pentru schimbare”.

Lecțiile pentru România: 1. Prezența și implicarea la vot – aproape 90% față de apatia din România (puțin peste 30% în 2020) 2. Organizarea mult mai eficientă și transparentă a sistemului de numărare a votului 3. Reacția adversă la „propaganda externă”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top