fbpx
Connect with us

VIKTOR ORBAN:„Trebuie să finalizăm vechiul proces de extindere a Uniunii Europene înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde”

- News Moldova

International

VIKTOR ORBAN:„Trebuie să finalizăm vechiul proces de extindere a Uniunii Europene înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde”


Potrivit lui Viktor Orban, premierul Ungariei, UE ar putea să-și piardă influența asupra Serbiei în favoarea Chinei dacă nu va permite aderarea rapidă a acestei țări la blocul comunitar. El susține că UE ar trebui să considere admiterea Serbiei înainte de Ucraina, relatează Politico

Potrivit unui amplu interviu care urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni, premierul ungar Viktor Orbán a avertizat că UE riscă să piardă Serbia în favoarea Chinei. De asemenea, în declarațiile sale, Orbán a subliniat că europenii nu dețin suficientă putere pentru a fi luați în serios de către ruși, fapt care subliniază o perspectivă critică asupra capacității UE de a face față influenței și provocărilor externe. Aceste afirmații au fost raportate de POLITICO.

Orbán a subliniat necesitatea de a finaliza procesul vechi de extindere înainte de a începe unul nou cu Ucraina. Într-o discuție cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, publicația Die Presse, el a avertizat că, dacă nu integrăm Serbia cât mai rapid posibil, riscul să o pierdem este iminent. De asemenea, Orbán a propus că Ucraina ar trebui să fie un stat neutru și tampon între Occident și Rusia.

În 2009, Serbia și-a depus cererea de aderare la UE, dar progresul acesteia a fost încetinit din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic al țării și de legăturile strânse cu Rusia și China.

Orbán a subliniat că Serbia are alternative. Referindu-se la un tratat semnat în octombrie anul trecut, el a menționat că Serbia tocmai a încheiat un acord de liber schimb cu China, care reprezintă al doilea partener comercial al Belgradului, după UE.

De asemenea, Orbán a respins perspectivele Kievului de a se apăra împotriva atacurilor Rusiei și de a adera la UE. El susține că singura modalitate de supraviețuire pentru Ucraina este să devină o “zonă tampon între Rusia și Occident“.

Dacă nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritorii. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou, și din nou, și din nou. Rusia nu va accepta vreodată să aibă la granițele sale un membru al UE și NATO asemenea Ucrainei, niciodată”, a accentuat el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în timpul vizitei sale oficiale în Serbia că Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar a subliniat că Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile. Von der Leyen a accentuat că extinderea este o prioritate pentru UE, iar Serbia este deja una dintre cele mai avansate țări pe calea către aderarea la UE, conform relatărilor EURACTIV Serbia.

Cu toate acestea, președinta Comisiei Europene a evidențiat importanța normalizării relațiilor dintre Belgrad și Priștina. Ea a subliniat că ambele părți trebuie să se angajeze într-un proces de normalizare a relațiilor și să lucreze la implementarea acordurilor existente. Von der Leyen a menționat, de asemenea, că Priștina trebuie să elaboreze legea ZSO (Comunitatea/Asociația Municipalităților cu Majoritate Sârbă), în timp ce Serbia trebuie să respecte acordurile deja existente și să nu amâne procesul.

Întrebată despre declarația de recunoaștere “de facto” pe care a făcut-o la Priștina, von der Leyen a explicat că aceasta se referă la implementarea Acordului de la Ohrid. Ea a adăugat că acest lucru implică recunoașterea de către Serbia a anumitor documente, care reprezintă o condiție prealabilă necesară pentru parcursul european al țării. Von der Leyen a subliniat că procesul de aderare la UE se bazează pe merit, iar ritmul progresului poate varia de la o țară la alta, însă este important ca acest proces să fie orientat către criteriile de merit.

După recenta întâlnire de la Bruxelles, președintele sârb Vucici a declarat public că nu va recunoaște Kosovo nici direct, nici indirect, o poziție care intră în contradicție cu procesul de dialog în desfășurare.

În plus, președintele Comisiei Europene a subliniat că, pentru a deschide piața internă a Uniunii Europene și pentru a crea o piață regională comună pentru Balcanii de Vest, este necesară implementarea unor reguli egale, pentru care sunt esențiale reformele. Ea a menționat că UE este dispusă să aducă investiții în aceste regiuni dacă reformele vor fi implementate cu succes.

Mai departe, von der Leyen a subliniat că pentru Serbia, îmbunătățirea mediului de afaceri, revizuirea sectorului energetic, concentrarea pe educație și formarea profesională sunt doar câteva dintre domeniile în care investițiile și reformele comune ar putea aduce beneficii semnificative.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top