Connect with us

Este PRIMA femeie care face parte din conducerea Facultăţii de Zootehnie. Mihaela IVANCIA, consilier județean și profesor universitar în dialog cu BunaDimineataIasi

Interviuri BDI

Este PRIMA femeie care face parte din conducerea Facultăţii de Zootehnie. Mihaela IVANCIA, consilier județean și profesor universitar în dialog cu BunaDimineataIasi

Destinul municipiului Iaşi este strâns legat de capacitatea de dezvoltare a întregului judeţ şi chiar a întregii regiuni de Nord-Est, Mihaela Ivancia

  1. Care au fost proiectele Mihaelei IVANCIA cele mai importante în anul 2016?

Este foarte dificil să fac o ierarhizare a proiectelor în care m-am implicat în anul precedent pentru că toate au fost importante, atât în plan administrativ, cât şi în plan politic şi profesional.

Pentru mine, 2016 a însemnat o schimbare radicală a modului în care am fost nevoită să mă implic în viaţa facultăţii, datorită obţinerii funcţiei de prodecan. Faptul că sunt prima femeie din conducerea Facultăţii de Zootehnie de la înfiinţarea acesteia până astăzi îl simt din plin.

În plan administrativ, mă bucur că am reuşit să continui şi să ajung cu ajutorul colegilor mei din Consiliul Judeţean la cea de a treia ediţie a festivalului „Fulgi de bucurie”, eveniment dedicat copiilor cu nevoi speciale din centrele de învăţământ special din judeţul Iaşi.

Legat de acest subiect, cel al şcolilor speciale, am iniţiat o serie de întâlniri în urma cărora să putem determina nevoile specifice fiecărei instituţii de profil din judeţul Iaşi, astfel încât Consiliul Judeţean să îşi poată doza efortul logistic şi financiar în concordanţă cu necesităţile concrete ale acestor instituţii.

Un alt proiect important a fost cel referitor la revigorarea ansamblului Doina Moldovei.

Am reuşit în luna noiembrie din anul precedent să îi reunesc pe cei care au capacitatea de a face ceva în mod concret pentru realizarea acestui proiect cultural.

Urmare a acestei întâlniri în bugetul din 2017 se regăseşte şi finanţarea acestui ansamblu.

Un motiv de satisfacţie aparte îl am în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, cercetare ştiinţifică, cultură şi culte, pentru faptul că am reuşit să îmi conving colegii consilieri judeţeni de importanţa evenimentelor culturale din mediul rural al judeţului Iaşi.

Încă de la primul mandat de consilier judeţean, am avut un contact direct cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale.

Am reuşit să văd cu ochii mei mare parte dintre proiectele acestora şi să le înţeleg mai bine nevoile.

Colaborarea cu ONG-urile din Iaşi este foarte importantă pentru Consiliul Judeţean, pentru că serviciile şi proiectele lor sunt esenţiale pentru comunitate.

Am avut numeroase intervenţii şi amendamente în actele normative elaborate şi ratificate de Consiliul Judeţean şi pot spune că sunt unul dintre consilierii conştiincioşi care citeşte cu foarte multă atenţie şi cu creionul în mână fiecare proiect de hotărâre în parte.

Din punct de vedere politic, principalul proiect al anului 2016 a fost câştigarea alegerilor locale la nivel judeţean. A fost un efort al întregii echipe de candidaţi ai Partidului Social Democrat care nu s-a derulat doar pe perioada campaniei electorale, rezultatul deosebit obţinut de echipa de consilieri judeţeni ai PSD a fost rodul întregului mandat anterior.

Am dovedit că reuşim să trecem peste „animozităţile doctrinare” şi peste discursurile populiste şi să facem lucruri concrete care duc în final la creşterea calităţii vieţii a celor care au avut încredere în noi şi ne-au ales să îi reprezentăm.

  1. Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

Personal, evit să fac previziuni. Fac calcule bazate pe fapte şi date concrete. Este unul dintre defectele mele profesionale pentru că ameliorarea populaţiilor de animale se face în acest fel, mizând pe date şi fapte concrete, nu prin ghicit sau opinii neavizate.

Aşa că nu am cum să emit previziuni pentru acest an.

Mă gândesc doar că, având sprijinul unui guvern care înţelege nevoia de dezvoltare şi deschidere a judeţului Iaşi şi a regiunii de Nord-Est, când ne vom apropia de sfârşitul anului, vom putea constata cu bucurie că nu mai suntem „cea mai oropsită şi săracă” regiune europeană.

În plan personal, îmi continui eforturile de dezvoltare a carierei şi îmi ajut studenţii, acum din onorabila poziţie de prodecan al Facultăţii de Zootehnie.

Dacă aş putea, aş mări ziua în aşa fel încât să am mai mult timp pe care să îl dedic proiectelor în care sunt implicată.

  1. Cum vede Mihaela Ivancia evoluția Iașului în 2017?

Destinul municipiului Iaşi este strâns legat de capacitatea de dezvoltare a întregului judeţ şi chiar a întregii regiuni de Nord-Est. Sunt convinsă că în acest an vom asista la o dezvoltare accelerată a transportului de călători metropolitan.

De asemenea, vom fi martorii şi participanţii, în acelaşi timp, la o creştere a activităţilor culturale, în special în mediul rural, care va duce şi la o creştere implicită a municipiului Iaşi. Teoretic, conform statisticilor, Iaşul este abia pe locul cinci în ţară la numărul turiştilor.

Cu siguranţă la sfârşitul acestui an poziţia municipiului Iaşi, din acest punct de vedere, va fi mult mai sus în clasament, pentru că atât eforturile din ultimii ani ale Consiliului Judeţean, cât şi cele ale Primăriei Municipiului Iaşi şi ale instituţiilor culturale pe care le au în subordine au început, în sfârşit, să dea roade, iar acestea vor fi concretizate printr-un număr tot mai mare de oameni care îşi doresc să vada Iaşul.

  1. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Iaşul s-a schimbat fundamental în ultimii 20 de ani. Au fost realizate foarte multe proiecte mari de infrastrucură, modernizarea reţelei de apă şi canal, modernizarea principalelor artere din oraş, în special cele care deservesc transportul public, modernizarea parcurilor şi grădinilor din oraş.

Toate acestea ne arată că Iaşul este cu adevărat un oraş european, un oraş modern şi, în acelaşi timp, ne arată că Iaşul are un potenţial de dezvoltare deosebit de mare.

Schimbările pe care mi le doresc pentru acest oraş nu ţin de infrastructură sau de chestiuni, să le zicem fizice, ci, mai degrabă, îmi doresc o schimbare la nivelul mentalităţii locuitorilor oraşului şi, chiar mai mult, la nivelul mentalităţii celor care au puterea de a decide destinul acestui oraş.

Îmi doresc ca în mediul politic ieşean să reuşim să trecem de la politica între adeversari la politica între opozanţi, în aşa fel încât scopul nostru comun, ca oameni politici, adică bunăstarea celor pe care îi reprezentăm, să nu mai fie cangrenat de o luptă oarbă şi neprincipială a cărei miză excede bunăstarea comunităţii.

  1. Mesaj pentru ieșeni

Primăvara este un anotimp care, pentru mine, echivalează cu începutul unui drum. Şi, în funcţie de ceea ce reuşim să sădim acum, în anotimpul începutului, putem determina ce vom culege mai târziu. Aşa că le doresc concitadinilor mei înţelepciune, răbdare, sănătate şi putere de muncă pentru ca roadele fiecărui început să fie mereu pe măsura aşteptărilor.

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Interviuri BDI

To Top