fbpx
Connect with us

1 Martie -semnificații aparte pentru Moldova

martisoare traditii si obiceiuri - News Moldova

Moldova

1 Martie -semnificații aparte pentru Moldova


1 Martie este deubutul primăverii calendaristice. Cu mii de ani în urmă, 1 Martie era ziua Anului Nou, pentru că, în Roma Antică, primăvara agricultorii care erau și militari (bonus miles bonusque colonus – bun militar, bun agricultor) era momentul în care se aduceau ofrande Zeului Marte, zeul războiului și începeau lucrările de primăvară. La Roma, exista un spațiu mare unde se făceau exercițiile militare numit Câmpul lui Marte. Așa se explică de ce lunile de la septembrie la decembrie purtau în denumire numeralele ordinale de la 7 la 10.

Moldova ca regiune istorică vestită prin agricultura și tradițiile sale, are o tradiție bogată a primăverii. De exemplu, culturile neolitice Pre-Cucuteni și Cucuteni sunt faimoase pentru că acum peste 5000 de ani aveau atestată folosirea rituală a albului și roșului care țin azi de tradiția Mărțișorului. Cucuteni este numele unei localități din Județul Iași unde s-au făcut cele mai importante descoperiri. Modelul ceramicii de Cucuteni conține motive care țin de linii, de culorile alb și roșu.

cucuteni 4 - News Moldova

Tradițiile vechi au păstrat faptul ca toți copiii să poarte un bănuț de argint, în care se practica un mic orificiu pe unde se introduceau firul alb și firul roșu, Mărțișorul ca simbol al Primăverii avea rolul de a-i feri pe copii de necazuri și boli în tradiția populară românească.

Moldova este singura regiune istorică unde băieții sunt cei care primesc mărțișoare de la fete. Nu se știe exact originea acestuo obicei dar se pare că el are legătură cu faptul că fiind o zonă expusă atacurilor dușmane, fetele, pentru a fi protejate de băieți, le ofereau șnururi albe și roșii pentru ca aceștia să le poarte la cămașă sau pieptar pentru a fi sănătoși și feriți de necazuri. Băieții trebuiau să țină minte fata de la care au primit mărțișorul pentru că în data de 8 martie, acea fată trebuia să primească un cadou de la băiatul căruia îi oferise mărțișorul pe 1 martie.

exista o regiune in romania unde barbatii primesc martisoare de la femei de 1 martie 18607148 - News Moldova

Dar oare cum să nu iubească moldovenii primăvara când însuși marele povestitor Ion Creangă a venit pe lume într-o zi de 1 Martie a anului 1837? Desigur data e una contestată, au fost și alte opinii (pe atunci numai bisericile din sat eliberau certificate, mai mult de botez, unde se trecea și data nașterii, uneori ele țineau și „mitricile”, faimoasele condici de nou-născuți), dar această dată apare în orice dicționar literar.

poveste viata ion creanga amanunte nestiute 800x476 1 - News Moldova

Chiar dacă data nu e sigură cu totul, personalitatea lui Ion Creangă este clar a unui om născut primăvara. Ne-o spune el însuși în „Amintiri din Copilărie” când mama sa, Smaranda Creangă în striga de pe prispa casei din Humuleștii Neamțului –  „Ieși copile cu părul bălai și râde la soare, doar s-a îndrepta vremea… Și vremea se îndrepta după râsul meu”.  Goana lui Nică al lui Ștefan a Petrei Ciubotarul după cireșele primăvăratece ale Mătușii Mărioara, umblatul la scăldat cu riscul de a o supăra atât de tare pe mama lui care i-a luat hainele de pe malul Ozanei unde mergea la scăldat când reușea să scape de acasă sunt aspecte din viața unui copil care trăia viața la intensitate, asemeni primăverii. Nu lipsește nici episodul primăvăratec al distrugerii cocioabei Irinei de la Broșteni unde Nică învăța carte dus de bunicul David Creangă din Pipirig alături de unchiul lui, fratele cel mai mic al mamei care avea aceeași vârstă cu Nică. Episodul se petrecea de 25 martie când se celebra Buna Vestire.

Așadar, 1 Martie în Moldova este încărcat de semnificații aparte și este un motiv de sărbătoare.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top