fbpx
Connect with us

Conflicte de interese și situații de incompatibilitate identificate în rândul aleșilor locali din regiunea de Nord-Est

Conflicte de interese și situații de incompatibilitate identificate în rândul aleșilor locali din regiunea de Nord-Est - News Moldova

Moldova

Conflicte de interese și situații de incompatibilitate identificate în rândul aleșilor locali din regiunea de Nord-Est

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Agenţia Naţională de Integritate a raportat că, în cursul zilei de luni, 10 persoane alese în funcţii locale au fost identificate ca fiind implicate în conflicte de interese sau în situaţii de incompatibilitate. În unele dintre aceste cazuri, Parchetul a fost informat pentru a iniţia investigaţii penale

Printre aceste cazuri se numără și aleși din Regiunea de Nord-Est

1. Răzvan Timofciuc, consilier local în municipiul Iaşi, a fost identificat ca fiind în situaţie de incompatibilitate. În intervalul 15 iunie – 6 septembrie 2021, el a ocupat simultan funcţia de membru al Consiliului de administraţie al Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi și pe cea de vicepreşedinte al filialei locale a unui partid politic. De asemenea, el a fost implicat într-un conflict de interese prin participarea la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Iaşi, care au condus la numirea soției sale în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi pentru anii şcolari 2018 – 2019 şi 2019 – 2020.

2. Viorel Bălan, consilier local în comuna Puieşti, judeţul Vaslui, a fost identificat ca fiind în situaţie de incompatibilitate între 1 august 2022 şi 31 ianuarie 2023, întrucât a deţinut și a exercitat în același timp atât funcţia de consilier local, cât și pe cea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Local.

3. Constantin Tanasă, fost consilier local în oraşul Dolhasca, judeţul Suceava, a fost implicat într-un conflict de interese prin participarea la adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Dolhasca din 16 aprilie 2021, care aproba bugetul general de venituri şi cheltuieli pe anul 2021. Prin această hotărâre, Primăria a alocat suma de 40.000 de lei din bugetul local către un proiect al cărui manager era chiar fostul consilier.

Aceste situaţii au fost semnalate către autorităţile competente pentru cercetarea şi luarea măsurilor legale corespunzătoare.

Lista completă a aleșilor, la nivel național, identificați ca fiind implicați în conflicte de interese sau în situaţii de incompatibilitate:

Andrei Coteţiu, consilier judeţean în Timiş, a fost identificat în stare de incompatibilitate între 27 octombrie 2020 și 25 martie 2021, când a ocupat simultan funcţiile de consilier judeţean și membru în Consiliul de Administraţie/administrator într-o companie locală, deținută în totalitate de Consiliul Local al Municipiului Timişoara.

Ionuţ Lucian Dima, primarul comunei Coteana, judeţul Olt, a fost implicat într-un conflict de interese prin emiterea unei dispoziții ce i-a adus beneficii materiale personale, stabilindu-și indemnizația de primar la un nivel superior celui stabilit de lege.

Ioan Onea, primarul comunei Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, și fost funcţionar public în cadrul primăriei, a fost identificat în stare de incompatibilitate, continuând să ocupe funcţia de funcţionar public timp de 29 de zile după ce a fost ales primar, în ciuda suspendării raportului său de serviciu.

Elena Adriana Sărăor, primar al comunei Fârliug, judeţul Caraş-Severin, a fost sesizată Parchetul cu privire la presupusa folosire a funcției pentru favorizarea unei societăți comerciale unde cumnatul său este asociat și administrator, furnizând produse în valoare de 11.137 lei către Primăria Fârliug în anul 2021.

Petrişor Horescu, viceprimar al comunei Domaşnea, judeţul Caraş-Severin, a fost identificat în stare de incompatibilitate între 16 mai și 20 decembrie 2022, deținând simultan funcţiile de viceprimar și administrator într-o societate comercială.

Marius Daniel Niţă, fost viceprimar al comunei Agigea, judeţul Constanţa, a fost sesizat Parchetul pentru posibila comitere a infracțiunii de fals în declarații, nefiind menționat în declarațiile de avere un imobil deținut împreună cu soția sa.

Răzvan Timofciuc, consilier local în municipiul Iaşi, a fost identificat în stare de incompatibilitate, ocupând simultan funcţiile de membru al Consiliului de administraţie al Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi și vicepreşedinte al filialei locale a unui partid politic.

Valentin Slivneanu, consilier local în oraşul Bereşti, judeţul Galaţi, și fost viceprimar, a fost identificat în stare de incompatibilitate, deținând simultan funcţia de viceprimar și desfășurând activitate ca comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale.

Viorel Bălan, consilier local în comuna Puieşti, judeţul Vaslui, a fost identificat în stare de incompatibilitate între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, ocupând simultan funcţiile de consilier local și angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Local.

Constantin Tanasă, fost consilier local în oraşul Dolhasca, judeţul Suceava, a fost implicat într-un conflict de interese, participând la adoptarea unei hotărâri prin care Primăria a alocat fonduri către un proiect gestionat de fostul consilier.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top