Connect with us

Experimente de stimulare a PRECIPITAȚIILOR în zona MOLDOVEI

Moldova

Experimente de stimulare a PRECIPITAȚIILOR în zona MOLDOVEI

Începând de ieri, 26.04.2022 , în zona Moldovei au loc mai multe experimente de stimulare a precipitaţiilor

Proiectul se va desfăşura pe teritoriul Românei, dar debutează cu cele opt judeţe din Moldova.

„În perioada 26 aprilie și până pe 15 mai în România se va desfășura acest experiment. În prima parte a experimentului avioanele vor însămânța în zona Moldovei. Pe Aeroportul de la Iași vor avea baza și aceste avioane sunt de tip KingAir, sunt special modificate pentru activitățile de intervenţii active în atmosferă. Pot purta până la 36 de torţe pirotehnice pe aripi iar pe zona de burtă pot avea două casete cu 96 de cartușe injectabile.” a declarat pentru radioiasi.ro, Daniel Florea, comandantul unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină din Moldova.

În zona Moldovei sunt operaţionale 16 puncte operative de lansare lovituri antigrindină. 12 sunt în judeţul Iaşi şi alte 4 în judeţul Vaslui.

„Eficiența unui sistem antigrindină nu este 100%. Există niște limitări date de tehnologie în funcţie de anumiți parametri, de înălțime izotermică, de tipul de rachete folosite, pot apărea pe anumite areale căderi de grindină chiar și în zonele protejate. În afară de aceasta, sunt zone în Moldova, în judeţul Iaşi, chiar dacă avem 12 zone de lansare, sunt zone unde nu avem acoperirea sistemului și, de asemenea, unde avem acoperirea sistemului sunt sectoare interzise unde nu putem lansa, cum ar fi în marile localități, municipii. În acest moment sunt solicitări pentru județele Suceava și Botoșani pentru extinderea sistemului în aceste regiuni. Acoperirea pentru acest proiect include județele Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Neamț, Vaslui Vrancea și Galați.”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top