fbpx
Connect with us

Proiectul prin care 9 GRUPURI de ACŢIUNE LOCALĂ din regiunea Moldovei contribuie la STIMULAREA TURISMULUI local, a fost premiat

Peisaje Padurea Barnova e1634111127203 - News Moldova

Moldova

Proiectul prin care 9 GRUPURI de ACŢIUNE LOCALĂ din regiunea Moldovei contribuie la STIMULAREA TURISMULUI local, a fost premiat


Conceptul inovativ QR4ALL continuă să își contureze succesul în domeniul dezvoltării turismului rural în România

Inițiatorii acestui proiect și-au propus să genereze o serie de acțiuni de dezvoltare prin intermediul diverselor actori și influenceri, toate în scopul de a promova ferm și atrăgător turismul rural.

În centrul acestui proiect de amploare se regăsesc 20 de tineri, care au demarat unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cooperare LEADER.

Finanțat cu fonduri nerambursabile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, valoarea totală a proiectului atinge cifra de 1.034.563 euro.

Inițial, proiectul și-a început călătoria în data de 29 aprilie 2021, iar conform planului de lansare, încheierea a fost în data de 29 ianuarie 2023.

Obiectivele specifice ale proiectului QR4ALL sunt extrem de bine definite.

Central în realizarea sa este dezvoltarea unei aplicații software interactive, alimentată de elemente QR, care centralizează și oferă acces la informații referitoare la obiectivele turistice identificate, harta interactivă și variate trasee turistice.

Dintre obiectivele specifice se evidențiază și adaptarea ghidului turistic inovativ în format digital, utilizând elemente QR pentru a fi accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere și auz.

Acest ghid a fost disponibil și pe platforma proiectului QR4ALL.

Pe lângă aceste aspecte, s-a urmărit promovarea potențialului turistic al zonei prin organizarea de tururi demonstrative și festivaluri locale, care să mobilizeze comunitatea în identificarea și exploatarea resurselor turistice.

În cadrul acestui amplu proiect de dezvoltare a turismului rural, 9 Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) implicate în județul Iași, alături de 80 de unități administrativ-teritoriale din aceeași regiune, precum și din zonele învecinate, precum Vaslui, Neamț și Botoșani.

Implicarea locală este evidentă, întrucât 80 de lideri locali sunt parte din acest demers. De asemenea, trei echipe interdisciplinare de documentare a resurselor cu potențial turistic și alte trei echipe de filmare au străbătut teritoriul județului Iași pentru a captura cadre autentice și pitorești din mediul rural.

Proiectul a inclus, de asemenea, amenajarea a 40 de trasee cicloturistice în mediul rural acoperit de cele 9 GAL-uri, cu un total de 220 de biciclete, inclusiv modele de mountain bike și electrice, puse gratuit la dispoziție de către GAL-uri pentru a facilita testarea acestor trasee.

Într-un efort de a aduce frumusețea și tradițiile mediului rural în prim-plan, inițiatorii proiectului au creat nu mai puțin de 80 de filme ce prezintă autenticul și pitorescul din fiecare teritoriu al celor 9 GAL-uri partenere.

Pentru a spori impactul, a fost instalat un ecran gonflabil pentru proiecții în aer liber, pentru a oferi o modalitate de vizionare în comunitate. O scenă mobilă a fost adusă în zonele respective, furnizând un spațiu în care artiștii locali pot evolua.

Un alt aspect semnificativ al proiectului îl constituie crearea unui Ghid Digital Interactiv sub forma unui site, utilizând codurile QR pentru acces rapid la informații.

Printre partenerii de succes ai acestui demers se numără Asociația GAL „Colinele Iașilor” – coordonatorul proiectului, alături de Asociația GAL „Stejarii Argintii”, Asociația GAL „Valea Prutului”, Asociația GAL „Regiunea Rediu – Prăjeni”, Asociația GAL „Ștefan cel Mare”, Asociația GAL „Dealurile Bohotinului”, Asociația GAL „Microregiunea Belcești-Focuri”, Asociația GAL „Siret-Moldova” și Asociația GAL „Codrii Pașcanilor”.

Cu o valoare totală de peste 1 milion de euro, acest proiect a servit drept model pentru altele de acest gen, fiind adoptat cu succes de alte Grupuri de Acțiune Locală din țară.

Anumite secvențe din filmele create au fost prezentate în cadrul Festivalului de Film Documentar de la Cannes.

Pentru a încheia cu succesul deplinei lor misiuni, proiectul QR4ALL a fost distins cu premiul “Ochiul Magic” în cadrul Galei Premiilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, în anul 2023.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top