Connect with us

RETROSPECTIVA POLITICĂ a anului 2021 în județele MOLDOVEI

Analiza de Weekend

RETROSPECTIVA POLITICĂ a anului 2021 în județele MOLDOVEI

Anul politic 2021 a debutat politic cu începerea noii legislaturi parlamentare 2020-2024, a cărei conformație a rezultat ca urmare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.

Din păcate, Guvernul PNL-USR-UDMR sprijinit și de minorități, votat de Parlament în decembrie 2020, nu a avut niciun ministru provenind din județele Moldovei.

Iașul a rămas și în 2021, alături de București și Brașov, printre cele mai poluate orașe din țară.

Autostrăzile și Spitalul Regional Iași, marile „ofuri” ale moldovenilor

În august 2021, CNAIR a respins studiul de fezabilitate pentru Autostrada A8, fiind înaintate obervații pe sectorul montan de la Târgu-Neamț la Târgu Mureș.

Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur  a declarat că mizează atât pe Autostrada A8 (Ungheni-Iași-Târgu-Neamț-Târgu-Mureș) cât și pe Autostrada A7 (Siret-Suceava-Pașcani-Bacău-București) și pe Autostrada Nordului (Bistrița Năsăud-Vatra Dornei – Suceava).

Gheorghe Flutur s-a declarat nemulțumit de respingerea de către CNAIR a studiului de fezabilitate realizat de către o companie spaniolă care a câștigat contractul de realizare a acestuia.

Liberalul sucevean a declarat că își dorește ca A7 să aibă regim de autostradă și să primească acreditările necesare pentru regim de autostradă de la Siret la Pașcani. Existau discuții ca pe unele tronsoane viitoarea arteră de circulație să aibă statut de drum expres.

Președintele CJ Suceava a semnat certificatul de urbanism necesar în august 2021.

La 30 decembrie 2021, a fost anunțat faptul că Asocierea Studio Altieri SpA (lider), Steam, Italconsult SpA, Proiect Consulting, Rheinbrucke, K-Box Construction Design a fost declarată  câștigătoare a licitației organizate de către Ministerul Sănătății pentru a se  proiecta Spitalu Regional de Urgență Iași. Contractul este în valoare de 39 milioane lei, fără TVA. Proiectul trebuie să fie predat în decembrie 2022. În 2023, este planificată licitația de execuție a lucrărilor.

Guvernul României a adoptat la 19 august 2021 proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, în valoare de 250 de milioane de euro. Contractul a fost semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în data de 20 aprilie 2021. Finanţarea BEI acoperă aproximativ jumătate din costul net al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Diferența va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, precum și  de la bugetul de stat al României.

Noul spital ar trebui să ofere 850 de paturi ppentru spitalizare continuă, 60 de paturi pentru urgenţe, 45 de paturi pentru spitalizarea de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie. Ar urma să fie realizate aici servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe și altele.

Pandemia de Covid 19, eșecul investiției în spitalul modular Lețcani, provocări pentru Moldova

Pandemia a continuat să afecteze viața românilor. Spitalul Modular Lețcani nu a putut fi folosit la întreaga capacitate, din cauza incapacității instalației de încălzire de a asigura confortul pacienților și din cauza infiltrării apei. Investiția fusese inițiată de fostul președinte al CJ Iași, Maricel Popa -PSD și a costat 13, 7 milioane euro, bani care au provenit și de la CJ Neamț, condus de Ionel Arsene-PSD.

Probleme cu justiția pentru mai multe persoane marcante pentru politica din Moldova

În ianuarie 2021, pe fondul izbucnirii scandalului de corupție în care apare nnumele actualului Președinte al CJ Suceava, Costel Alexe, Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale. Procurorii DNA l-au acuzat pe liberalul Costel Alexe că ar fi solicitat de la un combinat siderurgic din Galați o cantitate mare de tablă care să fie oferită firmei soției sale, pentru ca el, în calitate de Ministru al Mediului să îi ofere certificatul de Mediu.

Tot la începutul anului 2021, Primarul Iașului, Mihai Chirica, PNL a fost trimis în judecată într-un dosar de abuz în serviciu, legat de cumpărarea în leasing a patru automobile de către Primăria Iași, în 2014, când Mihai Chirica era la PSD și era viceprimar al Iașului din partea acestui partid.

În aprilie 2021, Primarul Iașului, Mihai Chirica, PNL a devenit suspect în dosarul deschis de DIICOT Iași, în care se anchetează concesiunea unui teren al Primăriei Iași către familia unor apropiați.

În vara anului 2021, Primăria Iași, condusă de liberalul Mihai Chirica (fost membru al PSD) a fost scena unor percheziții ale DNA la data de 10 iunie 2021. Procurorii anchetau unele fapte de corupție legate de un schimb de terenuri din 2019.

Aspecte ale dezvoltării locale și regionale

Din iunie 2021, de pe Aeroportul Iași, au avut loc curse către trei destinații din Grecia, una din Turcia și una în Egipt. În decembrie 2021, de la Iași se zboară și spre Spania-Madrid și Irlanda-Dublin.

Din martie 2022, vor fi posibile curse spre Paris, Barcelona, Köln, Bruxelles și Roma.

Președintele CJ Botoșani Doina Federovici a acuzat consilierii județeni ai PNL căs-au opus în februarie 2021 achiziționării conacului de la Guranda pentru suma ce 300 000 lei.

Tot în Botoșani, în martie 2021, au existat proteste față de dezastrul existent la investițiile pentru drumul strategic.

În 22 decembrie 2021, au fost sistate lucrările de renovare la Spitalul Județean, Unitatea de Primiri Urgențe. În proiectul de reabilitare și extindere fusese prevăzută demolarea unos stâlpi de rezistență, ceea ce contravine legislației în vigoare în domeniul construcțiilor.

În toate județele Moldovei au continuat diverse investiții în infrastructură, cultură, sănătate, educație etc.

De exemplu, CJ Vaslui a inițiat în septembrie 2021 demersurile pentru a împrumuta 20 milioane de lei din veniturile Ministerului de Finanțe obținute din privatizare, pentru a extinde secția UPU a Spitalului Județean, a construi acolo și un heliport, precum și pentru creşterea eficienţei energetice la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Elisabeta Polihroniade”.

În septembrie 2021, Președintele CJ Bacău a acuzat Primăria Bacău că ar dori să iasă din ADIB tocmai când prin aplicația POIM, ar fi putut beneficia de investiții de 56 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de utilități a municipiului Bacău.

La Pașcani, a fost realizat primul tren diesel românesc, producătorul român  Electroputere VFU Pașcani inițiind din septembrie 2021, procedurile de omologare. Investiția a costat 5 milioane de euro și a durat 4 ani. Trenul va putea circula ca un automotor cu trei vagoane.

Mai mulți politicieni ieșeni și-au declarat susținerea față de acest proiect pentru ca în viitor, trenurile de la Pașcani să intre în dotarea operatorilor feroviari.

 Diplomația și județele Moldovei

În  data de 20 ianuarie 2021, ambsadorul SUA la București, Adrian Zuckerman și-a încheiat mandatul început în decembrie 2019. Adrian Zuckerman, deși s-a născut la București, și-a petrecut primii ani din viață în Iași, familia sa locuind în zona Pieței Sf. Spiridon. De aici, când micul Adrian avea 10 ani, familia a emigrat în SUA, unde Adrian Zuckerman fără să uite limba română, a studiat Dreptul, devenind un avocat de succes peste Ocean.

În 2021, istoricul Andrei Muraru, un profesor și cercetător ieșean a fost numit Ambsador al României în SUA.  Acreditarea sa de către Președintele SUA Joe Biden a avut loc la 18 septembrie 2021.

Noul Guvern al României, instalat în toamna anului 2021 are miniștri din Moldova

Constantin Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava a fost numit Ministru al Antreprenoriatului și Turismului în Guvernul Nicolae Ciucă, instalat la 25 noiembrie 2021, guvern format de PSD-PNL-UDMR, cu sprijinul minorităților. Gheorghe Flutur și-a asumat personal acest succes al județului Suceava.

Ministru al Muncii a fost numit Marius Constantin Budăi, deputat PSD de Botoșani. El a mai deținut acest portofoliu și în Guvernul Dăncilă.

Florin Spătaru, politician PSD din Galați a fost numit Ministru al Economiei în Guvernul Nicolae Ciucă.

Așadar, Moldova are din noiembrie 2021,  trei miniștri în actualul Guvern al României, în domenii importante pentru strategia de viitor a României în general și a județelor Moldovei în particular.

În concluzie, Moldova a avut câteva realizări politice notabile în 2022. Totuși, în chestiunile de infrastructură mare, se fac încă primii pași, de o adevărată lansare putând fi vorba abia din 2023, adică în apropierea finalului actualei sesiuni parlamentare și actualelor administrații locale și județene.

Nu au lipsit nici realizările unor politicieni, nu au lipsit nici acuzațiile de corupție, nici controversele legate de stadiul sau de calitatea unor investiții de nivel local sau regional.

Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Analiza de Weekend

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top