fbpx
Connect with us

„Ziua Internaţională a Iei” sărbătorită prin evenimente CULTURALE şi ARTISTICE în județele MOLDOVEI

Moldova

„Ziua Internaţională a Iei” sărbătorită prin evenimente CULTURALE şi ARTISTICE în județele MOLDOVEI


Vineri, 24 iunie 2022, creștinii sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele

Centrul Cultural ”Bucovina” a anunțat că în perioada 22 – 26 iunie 2022, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava si Asociația ”Produs în Bucovina”, va organiza TÂRGUL DE SÂNZIENE. PRODUS ÎN BUCOVINA. La eveniment vor participa 45 de meșteri populari, atât din județul Suceava, cât și din întreaga țară.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în ziua de 24 iunie 2022, începând cu ora 16, activitatea „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul proiectului transfrontalier – ROOTS Back to Our Common Roots.

În cadrul activității vor fi momente artistice susținute de soliștii vocali ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” – Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin.

News Moldova îți recomandă și ...   Prima femeie primar din istoria României a fost aleasă în județul Vaslui la alegerile locale din anul 1930

Ca și la edițiile de până în 2019, câteva mii de ieșeni, dar și turiști sunt așteptați, în preajma Sânzienelor, la cea de-a VI-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică, prima de după pandemie.
Principalele evenimente:
  •  Târgul meșteșugarilor – ediția a XXII-a, în perioada 24 – 26 iunie 2022 în Parcul Expoziției (zona parcului de joacă pentru copii), cu participarea a 50 de meșteri populari din toate zonele țării.
  • Târgul Iei, în perioada 24 – 26 iunie 2022 în Parcul Expoziției (zona aleii cu castani), organizat în parteneriat cu Asociația ART – Meșteșugurile Prutului, cu participarea a 30 de meșteri populari din România și Republica Moldova.
  • Spectacol de muzică populară, sâmbătă, 25 iunie 2022, începând cu ora 12.00, în Parcul Expoziției cu participarea:
– Ansamblul profesionist de muzică și dans „Izvorașul” al Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul – Republica Moldova,
– Ansamblul folcloric studențesc „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților Iași,
– Clasa de excelență a doamnei profesor Anca Apetroaiei de la Palatul Copiilor din Iași
– Corul de Copii al Municipiului Iași din cadrul Ateneului Național Iași
– Diana Crăcană și Maria Ionescu
– Karla Ursu și Ansamblul Folcloric „Rapsodia” din Iași
Vor fi trei zile de sărbătoare în care va fi celebrată comunitatea pietreană, cu evenimente cultural-artistice, Gala Generațiilor, festivalul gastronomic „Piatra Food Fest” și super concerte. Pe lângă scena amplasată în Piața Ștefan cel Mare, în Parcul Tineretului va fi o zonă de relaxare cu muzică mixată de DJ’s cunoscuți.
Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ va organiza, pe 26 iunie, a patra ediţie a ‘Grădinei cu ii’, manifestare culturală care celebrează cămaşa tradiţională românească.
Invitatul special din acest an este Felicitas Farcaş-Lohan, din comuna băcăuană Fărăoani, coordonatoarea grupului care formează şezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăşi după vechi motive populare.
Un festival de artă, un flash-mob de dans popular şi proiecţii de filme se numără printre evenimentele culturale organizate la sfârşitul săptămânii în municipiul reşedinţă, au anunţat reprezentanţii Primăriei Vaslui.
Startul va fi oferit de Interact Club Vaslui, care va organiza a V-a ediţie a festivalului de artă AR(A)TĂ-TE, în Parcul Copou.

‘Vor fi organizate ateliere de literatură, teatru, fotografie, pictură, design, muzică, make-up, dezvoltare personală, care se vor desfăşura pe durata întregului weekend, între orele 13.00 şi 21.00.

După cum au menţionat organizatorii, prin acest eveniment se doreşte ca toţi participanţii să aibă şansa de a-şi descoperi pasiunea sau de a-şi aprofunda talentul. Vineri, de la ora 21.00, în Parcul Copou, Clubul Interact va organiza o seară de film’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Vaslui, Geanina Tofan.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministerul Turismului a emis avizul pentru înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei „Bucovina”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top