fbpx
Connect with us

În 2023 s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri de abuz asupra copiilor!

În 2023 s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri de abuz asupra copiilor! - News Moldova

National

În 2023 s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri de abuz asupra copiilor!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În anul 2023, în România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a înregistrat 17.709 de cazuri de abuz asupra copiilor.

Din acestea, 1.994 au fost cazuri de abuz fizic, 2.240 de abuz emoțional și 1.504 de abuz sexual. Neglijarea a fost cel mai des întâlnit tip de abuz, consemnându-se 11.605 cazuri. Alte situații grave includ exploatarea prin muncă (210), pentru comiterea de infracțiuni (113) și exploatarea sexuală (43).

În același an, Ministerul Public a raportat 766 de cazuri de violență domestică împotriva copiilor, cifră în creștere față de anul anterior, când au fost înregistrate 676 de cazuri. Din aceste cazuri, 10 au fost clasificate ca omor. Analiza datelor relevă o diferență semnificativă între numărul de victime de gen feminin și cel de gen masculin.

Fetele au fost mai des victime ale abuzurilor, înregistrându-se 9.679 cazuri, comparativ cu 8.030 cazuri înregistrate pentru băieți. Discrepanța este evidentă și în cazurile de abuz sexual, unde numărul fetelor victime (1.332) este mult mai mare decât cel al băieților (172).

Impactul pe termen lung al violenței domestice asupra dezvoltării copiilor este subliniat cu ocazia Zilei împotriva Violenței asupra Copilului în România de către Organizația Salvați Copiii România.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației, evidențiază necesitatea unui mediu socio-emoțional sigur pentru copii și importanța demersurilor de prevenire și combatere a violenței domestice, care să includă activități de conștientizare, educație, intervenție și protecție.

Copiii care cresc într-un mediu marcat de violență domestică se confruntă cu diverse probleme de sănătate emoțională și fizică, cum ar fi boli inexplicabile, dezvoltare fizică mai lentă, anxietate, depresie, tulburări de învățare, agresivitate sau risc de abandon școlar.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top