fbpx
Connect with us

17 noiembrie, Ziua Națională a Copilului Prematur în România

Vedete care au nascut prematur scaled 1 scaled - News Moldova

National

17 noiembrie, Ziua Națională a Copilului Prematur în România


Începând cu anul 2020 este celebrată Ziua Copilului Prematur în România, în urma unei propuneri legislative devenite Legea 189/2020

Organizaţiile europene ale părinţilor de copii născuţi prematur au creat şi sărbătorit această zi pentru prima dată în 2008, iar evenimentul a cunoscut amploarea mondială din 2011, Ziua Mondială a Prematurităţii fiind sărbătorită oficial, în fiecare an, în peste 100 de ţări.

Prematuritatea poate afecta pe oricine, indiferent de ţară, rasă, cultură sau statut socio-economic, fiind o traumă semnificativă pentru mii de familii.

Statisticile oficiale arată că, în fiecare an, se nasc prematur peste 15 milioane de copii în întreaga lume, ceea ce înseamnă unul din zece copii.

News Moldova îți recomandă și ...   Băncile revizuiesc în jos prognozele de creștere economică pentru 2024 din cauza măririi taxelor

În România, aproximativ 9% dintre copii se nasc înainte de termen. Fenomenul nașterilor premature plasează țara noastră pe ultimul loc în clasamentul statelor europene, numărul copiilor prematuri înregistrați fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.

Rata mare de prematuritate, dar şi complicaţiile asociate prematurităţii, pe termen scurt şi lung, atât pentru copii şi familie, cât şi pentru sistemul de sănătate şi societate, reprezintă un semnal de alarmă care reclamă măsuri de politică publică concertate.

Creşterea conştientizării privind prematuritatea şi efectele sale reprezintă un prim pas pentru combaterea ei.

News Moldova îți recomandă și ...   Oportunitățile de investiții din regiunea de Nord-Est, prezentate la evenimentul AHK - Sourcing Tour 2023 Romania

Ratele de prematuritate pot fi reduse semnificativ printr-o mai bună informare şi prin ameliorarea tratamentului şi îngrijirii prematurilor.

Deşi în ultimii ani România a înregistrat paşi importanţi în îmbunătăţirea managementului copiilor prematuri, prin reabilitarea şi dotarea secţiilor de neonatologie din spitale, alocarea de fonduri nerambursabile şi guvernamentale, parcursul este unul de durată şi trebuie să implice toţi factorii cu atribuţii în domeniu, respectiv autorităţile centrale și locale, comunităţi medicale, organizaţii non-guvernamentale.

Atingerea unei acoperiri ridicate de îngrijire prenatală de calitate, îngrijire calificată la naştere, îngrijire postnatală pentru mamă şi copil şi îngrijirea nou-născuţilor, precum şi formarea unui număr de specialişti în zona de neonatologie dar si neurologie pediatrică, sunt câteva măsuri recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care pot reduce semnificativ ratele de mortalitate infantilă.

News Moldova îți recomandă și ...   Contractul pentru ultimul segment al autostrăzii A7, gata de semnare!

Copiilor născuţi prematur trebuie să li se ofere o şansă la viaţă, iar acest lucru îl putem realiza numai împreună, continuând dialogul şi promovând măsuri concrete şi sustenabile. Trebuie să găsim resurse pentru dotarea corespunzătoare a secțiilor de neonatologie și pentru asigurarea unei îngrijiri medicale adecvate pentru copiii prematuri. Trebuie să le asigurăm o șansă reală la supraviețuire și dezvoltare!


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top