fbpx
Connect with us

A fost semnat PLANUL NAȚIONAL privind siguranţa şcolară. Măsuri împotriva consumului de droguri, violenței și bullyingului

A fost semnat PLANUL NAȚIONAL privind siguranţa şcolară. Măsuri împotriva consumului de droguri, violenței și bullyingului - News Moldova

National

A fost semnat PLANUL NAȚIONAL privind siguranţa şcolară. Măsuri împotriva consumului de droguri, violenței și bullyingului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Mai mulţi miniştri au semnat astăzi, 5 septembrie 2023, Planul Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, care prevede creşterea gradului de siguranţă şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying şi reducerea riscului de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă, potrivit unui anunț al Ministerului de Interne

În urma semnării acestui plan, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar vor fi constituite grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi.

În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, Planul prevede la punctul 9 din capitolul II elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinţilor, să asigure confidenţialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul.

Un grup format din 8 miniștri a semnat documentul, care numără 11 pagini și conține directive generale 

Aceștia sunt ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia – Elena Intotero, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi doamna Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

”Subliniem faptul că o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinții elevilor, care vor juca un rol esențial în atingerea scopului de creștere a gradului de siguranță în unitățile de învățământ, autoritățile locale, precum și cu reprezentanții asociațiilor de elevi”, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Cătălin Predoiu: „Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, cu responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie”

De asemenea, planul include campanii similare de prevenire a traficului de persoane și a violenței, a consumului de droguri și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Mai este precizată ”introducerea, în cadrul orelor de curs obligatorii, a unor lecții de educație pentru sănătate, referitoare la un stil de viață sănătos (fără consum de droguri, alcool și tutun)”.

”Continuăm aplicarea deciziilor anunţate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creşterea siguranţei în şcoli, o atenţie specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în şcoli şi fenomenului de bullying şi violenţă. Sunt realităţi care până acum nu au fost abordate structurat.

Am luat iniţiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educaţie, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competenţele putem aborda cu succes acest plan. Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, care indică responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie.

Mulţumesc colegilor miniştri şi specialiştilor din instituţii care au răspuns favorabil şi s-au implicat în elaborarea acestui document. O să menţin atenţia prioritar pe aplicarea planului la nivelul MAI”, a punctat Cătălin Predoiu.

„Grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying”

Ministerul de Interne subliniază că ”măsurile adoptate vor fi aplicate în colaborare de toate instituţiile semnatare, fiecare pe domeniul său de competenţă, pentru a creşte eficienţa acţiunilor, un rol important fiind atribuit şi autorităţilor locale”.

”Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi”precizează comunicatul.

Potirvit sursei citatului, o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinţii elevilor, care vor juca un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, autorităţile locale, precum şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top