fbpx
Connect with us

ANALIZĂ: În România, rata dobânzii cheie va rămâne NESCHIMBATĂ pentru restul anului

analiza:-in-romania,-rata-dobanzii-cheie-va-ramane-neschimbata-pentru-restul-anului

National

ANALIZĂ: În România, rata dobânzii cheie va rămâne NESCHIMBATĂ pentru restul anului


valentin tataru laszlo raduly - News Moldova

În România, ratele de dobândă vor rămâne neschimbate pentru restul anului, potrivit analizei lunii martie realizată de ING Bank, trendul fiind acelaşi în toate cele patru ţări din Europa Centrală şi de Est

Mai mult, componenta despre România, coordonată de economistul şef al ING Bank România, Valentin Tătaru, arată că este foarte probabil ca nivelurile la care au ajuns indicii ROBOR pe piaţa interbancară să se fi apropiat de nivelul minim. Inflaţia estimată la finalul anului este de 7,4%.
Studiul lunar realizat de ING Bank arată că Europa Centrală și de Est „cochetează” cu o recesiune tehnică. Totuşi, cifrele referitoare la inflație încep în sfârșit să scadă, dar drumul va fi destul de anevoios.
„Prin urmare, reducerile de dobândă vor fi mai degrabă mai târziu decât mai devreme, deși sunt încă în curs de desfășurare pentru acest an”, arată autorii analizei macroeconomice.

În România, arată sursele citate, rata dobânzii cheie va rămâne neschimbată pentru restul anului, deşi o uşoară reducere pe final de an nu este exclusă. Ea depinde însă de evoluţia inflaţiei.

Economia a crescut în trimestrul patru din 2022 cu 1,1% față de trimestrul anterior și cu 4,6% comparativ cu trimestrul patru din 2021.

„Acest lucru duce creșterea PIB-ului pe întreg anul 2022 la 4,8%, ceea ce este poate printre cele mai bune cifre la care se putea spera. Datele disponibile sugerează că a fost un trimestru puternic pentru activitatea de construcții, care a crescut cu 7,4% față de trimestrul al treilea.

Serviciile pentru companii au fost, de asemene


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top