fbpx
Connect with us

Astăzi, de Ziua Internațională a Studenților, au fost lansate înscrierile la Parlamentul pentru TINEri

Astăzi, de Ziua Internațională a Studenților, au fost lansate înscrierile la Parlamentul pentru TINEri - News Moldova

National

Astăzi, de Ziua Internațională a Studenților, au fost lansate înscrierile la Parlamentul pentru TINEri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Programul „Parlamentul pentru TINEri”, lansat pe 1 iunie 2022, a depășit borna de 500 de tineri care au devenit deputaţi pentru o zi și astăzi lansăm înscrierile pentru anul 2024

„Când mă uit la televizor la cearta politică, îl închid repede pentru că nu e de mine, dar am venit o zi cu clasa și prietenii la Parlamentul pentru TINEri de curiozitate, m-au chemat la câteva săptămâni după ce ne-am înscris și am înțeles că politicienii trebuie, de fapt, să fie în serviciul nostru, să ne asculte și să repare. Nu știu, poate o să fiu și eu peste mulți ani parlamentar, mi-a plăcut și nu a țipat nimeni”, a spus Alin, elev de liceu, participant la ediția a VIII-a a Parlamentului pentru TINEri.

Programul este destinat studenților, elevilor și tinerilor absolvenți și este gratuit în limita locurilor disponibile, cu certificarea participării. Tinerii participă la simularea dezbaterilor din comisie, inclusiv cu propriile propuneri, pot audia, ca observatori, dezbaterile parlamentarilor din domeniile lor de interes și lucrările plenului.

Generația fiecărei ediții este apoi inclusă într-o comunitate de tineri care dau feedback pe legile care îi privesc, primesc invitații de participare la programe naționale și europene dedicate tinerilor și la internshipuri (inclusiv în cadrul Parlamentului), dar și oportunități de practică pe obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) și viitorul muncii.

Tema dezbaterii este aleasă întotdeauna de tineri, iar din experiența edițiilor anterioare, fiecare dintre aceștia își exprimă punctele de vedere cu multă siguranță. Astfel, tinerii au ocazia de a afla ce este un deputat  și care este rolul său, cum se adoptă legile, cum pot formula și negocia amendamente și care este drumul pe care îl parcurge o idee pentru a deveni lege.

Înscrierile se fac completând următorul formular: , la adresa de e-mail oana.toiu@cdep.ro sau la numărul de cabinet WhatsApp 0791083388, până pe 15 decembrie, pentru edițiile de anul viitor. Ședinţele de simulare vor avea loc în Parlament şi în format hibrid pentru cei care nu pot călători. Înscrierile pot fi individuale sau cu clasa/grupa/ONG-ul/comunitatea, direct de către elevi, studenți și tineri sau profesorii acestora.

Unele idei ajung chiar să fie susținute apoi ca modificări legislative, dintre cele pe care le-am lucrat împreună cu elevii și  studenții și care acum sunt incluse în legile în vigoare, amintim:

  • Studenții beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la bazele sportive publice (alături de celelalte deja prevăzute: muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituții publice), în limita bugetelor aprobate;
  • Statul acordă premii, burse, locuri în tabere şi alte asemenepa stimulente studenților cu performanțe universitare, precum şi cu rezultate remarcabile în educația şi formarea lor profesională, în activități culturale, civice, de voluntariat și sportive, inclusiv competițiile sportive universitare;
  • Fiecare instituție de învățământ superior instituie un sistem de aplicare și monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului. Asociațiile studenților pot prezenta un raport anual privind respectarea codului, care este public pe site-ul instituției. Raportul se dezbate în prima ședință a Senatului universitar sau a Consiliului facultății de la începerea anului universitar, după caz, universitatea sau facultatea fiind obligate să publice, pe site-ul propriu, raportul realizat de asociațiile studenților, precum și măsurile asumate pentru remedierea eventualelor deficiențe identificate;
  • Deciziile și hotărârile structurilor de conducere ale instituției de învățământ superior se publică pe site-ul instituției de învățământ superior sau al facultății, după caz;
  • Acces gratuit la biblioteci (lege depusă de Filip Havârneanu, cel mai tânăr deputat al acestui mandat);
  • Îmbunătățiri propuse la navetă, internshipuri, contracte de practică, burse, bullying, siguranța în mediul digital, săptămâna altfel, sport în școală.

Pentru context:

  • În 2022, România înregistra cel mai mic procent (17,4%) din Uniunea Europeană (UE-27: 32%) pentru persoane cu studii superioare, din grupa de vârstă 25-74.
  • În anul universitar 2021-2022, dintr-un total de 543 de facultăți, 409 erau de stat, iar 134 erau instituțiile particulare.
  • Finanțarea din fonduri publice a instituțiilor de învățământ superior de stat se face din bugetul Ministerului Educației, iar acestea sunt utilizate în condițiile autonomiei universitare. Procentul din PIB alocat Ministerului Educației pentru anul 2023 este cel mai mic din ultimul deceniu (3,2%).
  • În programele de studiu de 3 sau 4 ani, rata de abandon universitar este de aproximativ 45%, pentru cohorta 2015.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top