fbpx
Connect with us

Astăzi se sărbătorește Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia! Tradiții și obiceiuri

Astăzi se sărbătorește Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia! Tradiții și obiceiuri - News Moldova

National

Astăzi se sărbătorește Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia! Tradiții și obiceiuri


Pe data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia după trei ani de secetă.

Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an pe 20 iulie în calendarul creștin ortodox. Aceasta este și Ziua Aviației Române, iar Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor.

Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi și s-a născut acum 800 de ani înainte de Hristos în Regatul Unit de Nord al lui Israel, în timpul domniei regelui Ahab.

Ales de Dumnezeu, Sfântul Ilie l-a certat aspru pe regele Ahab și pe cei care doreau să fie păgâni. Văzând că sfaturile sale nu sunt ascultate, Sfântul Ilie a hotărât să-i pedepsească atât pe rege, cât și pe popor. Cerul s-a închis și a urmat o perioadă de secetă și uscăciune pe pământ.

Pentru că regele Ahab și poporul israelian continuau să practice păgânismul și să persecute credincioșii, Sfântul Ilie a prelungit seceta încă doi ani. Apoi, Sfântul Ilie i-a spus împăratului Alb să mănânce și să bea, apoi să ia caii și să-i înhame, pentru că o să vină o ploaie mare.

„Viu este Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia stau eu, că nu va fi în anii aceștia rouă și ploaie din cer pe pământ, decât numai prin cuvântul gurii mele”.

Carmel și s-a rugat cu fața către pământ, cerându-i lui Dumnezeu să trimită ploaia pe pământ. Rugăciunea sa a fost ascultată, iar cerul s-a deschis, începând o ploaie abundentă.

În ziua de Sfântul Ilie, există tradiții și superstiții speciale. Se spune că fetele tinere ar trebui să se tăvălească în cânepă în ajunul sărbătorii, pentru a visa cum le va fi sortit viitorul. Dacă visează cânepă verde, se presupune că se vor căsători cu un bărbat tânăr, iar dacă visează cânepă uscată, se vor căsători cu un bărbat în vârstă.

O altă tradiție este rugăciunea de Sfântul Ilie: Oamenii se roagă în această zi, deoarece se crede că cerurile se deschid și dorințele oamenilor se împlinesc.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii adună plante medicinale, în special busuioc, și le duc la biserică pentru a fi sfințite. După ce plantele sunt sfințite, oamenii le ard, iar cenușa rezultată se crede că are proprietăți terapeutice.

Un alt aspect important al sărbătorii este legat de mere. Acestea trebuie duse la biserică pentru a fi sfințite, iar se spune că pe lumea cealaltă merele vor fi din aur.

Există și superstiții legate de vremea de Sfântul Ilie. Se crede că dacă plouă în această zi, alunele se vor usca, iar fructele de pe copaci vor fi afectate de viermi.

De asemenea, în tradiția populară se spune că de Sfântul Ilie nu este bine să lucrezi pământul, pentru a evita distrugerea recoltelor de grindină. Se mai spune că nu este recomandat să tai merele cu cuțitul în această zi, deoarece ar putea urma o săptămână plină de furtuni și grindină.

Un obicei specific unei zone din țară este „retezatul stupilor”, adică recoltarea mierii din stupi de către apicultori în ziua de Sfântul Ilie. Această activitate se desfășoară în mod tradițional doar de către bărbați curați sufletește și trupește, îmbrăcați în haine festive. Mierea recoltată este apoi savurată în cadrul unei mese festive, la care sunt invitate rudele, fiind considerată o sursă de belșug și protecție pentru stupi.

De asemenea, în ziua de Sfântul Ilie, se pomenesc și sufletele adormiților, mai ales ale copiilor decedați. Potrivit obiceiului, femeile scutură un măr și merele care cad sunt date de pomană.

Aceste tradiții și obiceiuri specifice aduc un farmec aparte acestei sărbători și fac din ziua de Sfântul Ilie un moment important în calendarul creștin ortodox.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top