National
Au crescut INFRACȚIUNILE de la FRONTIERĂ cu 140% în primele trei luni ale anului
autor
Poliția de Frontieră a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de infracțiuni săvârșite în primele luni ale acestui an
În primele trei luni din 2023, Poliția de Frontieră a înregistrat o creștere cu 140% a infracțiunilor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, majoritatea infractorilor provenind din România, Turcia, Bulgaria și Ucraina.
Cei implicați în activitățile ilegale introduc mărfuri contrafăcute în România, utilizând rute precum China-România pe mare și Turcia-Bulgaria-România pe uscat.
La frontiera româno-bulgară au fost depistate cele mai multe cazuri de produse contrafăcute aduse din Turcia pentru România sau țările din vestul Europei.
Produsele cu o valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor, cum ar fi produsele cosmetice, jucăriile, textilele, încălțămintea sport și ceasurile, sunt cele mai des falsificate, potrivit News.ro. În toate situațiile, bunurile au fost ridicate și confiscate, apoi trimise titularului de marcă pentru a fi expertizate.
Prin studiul fenomenului infracțional, s-a observat că rutele folosite pentru a introduce mărfurile contrafăcute în România sunt cele din China spre România prin mare și din Turcia prin Bulgaria spre România pe uscat.
Poliția de Frontieră a remarcat că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competență a ITPF Giurgiu, fiind vorba de produse aduse din Turcia pentru România sau alte țări din vestul Europei.
De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din județul Constanța, acestea fiind importate prin intermediul unor companii comerciale din România, care aduc bunuri de larg consum din China în sistem containerizat.
Totodată, s-a mai constatat că produsele cel mai des falsificate sunt cele cu o valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor, cum ar fi produsele cosmetice, jucăriile, textilele, încălțămintea sport și ceasurile.
Este important să menționăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate, fiind considerate bunuri fără valoare și, prin urmare, trebuie distruse conform prevederilor legale.
În cazul persoanelor depistate de poliția de frontieră în timp ce încercau să introducă sau să scoată ilegal produse contrafăcute din/în țară, se inițiază cercetări pentru infracțiunea de punere în circulație fără drept a unui produs care poartă o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare, conform articolului 90, alineatul 1, litera b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.
Dat fiind prejudiciul adus bugetului de stat, Poliția de Frontieră Română va continua să ia măsuri ferme în toate zonele sale de competență, în colaborare cu celelalte instituții abilitate, pentru a depista și sancționa persoanele implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum și pentru a reține și confiscarea mărfurilor traficate.
Poliția de Frontieră a furnizat, de asemenea, câteva exemple semnificative de cazuri înregistrate, inclusiv un caz în care au fost descoperite peste 8.000 de bunuri nedeclarate sau susceptibile de a fi contrafăcute la PTF Giurgiu.
Creștere alarmantă a numărului de infracțiuni săvârșite în primul trimestru
În ianuarie 2023, o echipă formată din polițiști de frontieră, inspectori vamali și polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China și destinat unei societăți comerciale din Polonia.
În urma verificărilor, s-a descoperit că în interiorul containerului se aflau aproximativ 8000 de bunuri (jucării, ceasuri, ochelari de soare, accesorii pentru telefoane mobile) susceptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.
Acestea au fost ridicate în vederea expertizării și continuării cercetărilor, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru punerea în circulație a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, care prejudiciază titularul mărcii înregistrate.
La finalizarea cercetărilor, vor fi luate măsurile legale necesare. Valoarea bunurilor ridicate se ridică la aproximativ 1.800.000 de lei.
În februarie 2023, un cetățean bulgar în vârstă de 50 de ani a fost oprit la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet în timp ce se afla la volanul unui autocamion și transporta încălțăminte și produse textile, pe ruta Grecia-Slovacia, conform documentelor prezentate.
În timpul controlului de frontieră, polițiștii de frontieră au descoperit în compartimentul de marfă al mijlocului de transport mai multe colete ce conțineau încălțăminte sport contrafăcută în valoare de peste 1.800.000 de lei.
În martie 2023, în urma unui plan comun de acțiune, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și inspectorii vamali din cadrul Direcției Generale de Coordonare și Control Vamal din cadrul Autorității Vamale Române au efectuat acțiuni integrate pentru prevenirea și combaterea fraudei vamale și a evaziunii fiscale.
Astfel, au fost descoperite peste 8.000 de bunuri care constau în parfumuri, articole de îmbrăcăminte, marochinărie și încălțăminte, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile de a fi contrafăcute, în diverse mijloace de transport.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că bunurile descoperite aparțin unor cetățeni români, turci, bulgari și ucraineni, cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, aceștia neavând documente de proveniență pentru produsele menționate mai sus.
Autoritățile au confiscat bunurile, estimate la o valoare de 820.000 de lei, în vederea continuării cercetărilor.
În prezent, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.
După finalizarea cercetărilor, vor fi propuse soluții legale prin unitatea de parchet.
Poliția de Frontieră Română va continua să ia măsuri ferme
Poliția de Frontieră Română va continua să ia măsuri ferme pentru a combate traficul de mărfuri contrafăcute și pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci înregistrate.
În colaborare cu celelalte instituții abilitate, polițiștii de frontieră vor continua să depisteze și să sancționeze persoanele implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum și să rețină și să confiște mărfurile traficate.
Este important ca cetățenii să fie conștienți de riscurile asociate cu achiziționarea și utilizarea produselor contrafăcute și să evite să cumpere astfel de bunuri.
