fbpx
Connect with us

Autostradă între România și Ungaria. Executivul inițiază procesul de expropriere pentru tronsonul Satu Mare – Oar

Autostradă între România și Ungaria. Executivul inițiază procesul de expropriere pentru tronsonul Satu Mare – Oar - News Moldova

National

Autostradă între România și Ungaria. Executivul inițiază procesul de expropriere pentru tronsonul Satu Mare – Oar

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune să aprobe, printr-o Hotărâre de Guvern, procesul de expropriere necesar pentru construirea Drumului Expres Satu Mare – Oar, care este o parte a proiectului denumit „Autostrada Nordului”. Valoarea totală estimată a despăgubirilor pentru aceste exproprieri se ridică la 7,33 milioane de lei

În prezent, legătura dintre Satu Mare și granița româno-ungară se realizează prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare – Petea), care este o cale cu o bandă de circulație pe sens și se confruntă cu trafic intens, având segmente în care capacitatea sa de circulație este atinsă.

Acest proiect face parte din strategia națională pentru implementarea Drumului Expres, cunoscut și sub denumirea de „Someș Expres” sau Coridorul Trans-Frontalier 3 (CTF3) – „Someș”.

Această investiție oferă oportunitatea de a asigura un traseu mai rapid pentru traficul pe distanțe lungi, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, prin creșterea vitezei de deplasare, reducerea costurilor operaționale și îmbunătățirea siguranței rutiere. De asemenea, se ia în considerare impactul asupra mediului și măsurile pentru adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice.

Planul de investiții pentru „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” a fost aprobat cu indicatorii tehnico-economici prin Hotărârea Guvernului nr. 1439/2022 și nu necesită actualizări la momentul actual, conform autorilor proiectului.

Pentru realizarea lucrărilor asociate acestui obiectiv de investiții, care constă în construirea „Drumului Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, este necesară exproprierea unei suprafețe de 1,67 milioane de metri pătrați, care aparține a 597 de proprietăți private.

Bugetul de 7,328 milioane de lei pentru despăgubiri va fi alocat din bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR a avizat Studiul de Fezabilitate pentru proiectul „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” în iulie 2022, conform declarațiilor lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De asemenea, a fost obținut Acordul de Mediu necesar pentru acest proiect, conform directorului general al CNAIR. Următorul pas constă în elaborarea documentației pentru obținerea autorizației de construcție și a Proiectului Tehnic, a adăugat Cristian Pistol.

Traseul total are o lungime de 14,862 de kilometri, din care 10,831 de kilometri reprezintă drum expres și 4,031 de kilometri sunt drumuri de legătură. Viteza de proiectare pentru drumul expres este de 120 km/h, în timp ce pentru bretelele nodurilor rutiere este de 60 km/h.

Proiectul include construcția a două noduri rutiere, șapte pasaje (trei supraterane și patru subterane), 54 de podețe, două zone de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare.

Acest nou drum face parte din proiectul extins cunoscut sub numele de „Autostrada Nordului”, care continuă către Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top