fbpx
Connect with us

Aviz favorabil pentru proiectul de lege privind digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor, cu implicarea SRI!

Aviz favorabil pentru proiectul de lege privind digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor, cu implicarea SRI! - News Moldova

National

Aviz favorabil pentru proiectul de lege privind digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor, cu implicarea SRI!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Un proiect de lege vital pentru modernizarea și securizarea sistemului fiscal și financiar din România a trecut de etapa comisiilor de specialitate și se află acum în fața Camerei Deputaților pentru votul final

Proiectul vizează consolidarea digitalizării Fiscului și a Ministerului Finanțelor, implicând Serviciul Român de Informații (SRI) într-un parteneriat crucial.

Inițiativa vine în urma adoptării Ordonanței de urgență 109/2023 de către guvernul Ciolacu în decembrie 2023. Acest proiect de lege consfințește implicarea SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint în sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Un aspect central al proiectului este instituirea unui „hub financiar”, un centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale, bazat pe o infrastructură hardware și software. Acest hub va fi vital pentru gestionarea eficientă a datelor și a proceselor financiare și fiscale ale administrației publice.

De remarcat este faptul că proiectul evidențiază un schimb de direcție față de inițiativele anterioare de digitalizare, cum ar fi proiectul început cu Banca Mondială în 2015, care a fost denunțat de guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, din cauza lipsei implicării SRI.

Pentru a justifica cooptarea SRI în acest proiect, guvernul a decis că hubul financiar este esențial pentru securitatea națională. Acest lucru este evidențiat chiar în Articolul 1 al Ordonanței de urgență, care consfințește rolul central al SRI, prin intermediul companiei Rasirom, în acest proiect.

Conform Articolului 4 al ordonanței, Rasirom va juca un rol crucial în realizarea hubului, de la proiectare la implementare. Compania va avea responsabilități variate, incluzând proiectarea, validarea soluțiilor tehnice de securitate și implementarea la cheie a elementelor hubului financiar.

În plus, SRI, prin intermediul Centrului Național Cyberint, va asigura securitatea cibernetică a hubului financiar, conform prevederilor legislative.

P

roiectul de lege a fost aprobat tacit de Senat în februarie 2024 și acum este în fața Camerei Deputaților pentru votul final. Raportul favorabil primit de la Comisia pentru buget și Comisia pentru tehnologia informației și comunicații indică un pas important către implementarea acestui proiect crucial pentru modernizarea și securizarea infrastructurii fiscale și financiare a României.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top