Connect with us

B. Popoveniuc, profesor: ”RESURSELE UMANE se află printre cele mai ATRACTIVE specializări pentru viitorii STUDENȚI”

National

B. Popoveniuc, profesor: ”RESURSELE UMANE se află printre cele mai ATRACTIVE specializări pentru viitorii STUDENȚI”

Astăzi, alături de noi îl avem pe Bogdan Popoveniuc, profesor dr.  Departamentul de Științe Umane și Social-Politice, Director Școala doctorală de Științe Socio-umane, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Expert Evaluator în cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, (ARACIS) membru în comisie de specialitate al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).B. Popoveniuc, profesor: ”RESURSELE UMANE se află printre cele mai ATRACTIVE specializări pentru viitorii STUDENȚI” - News Moldova

Rep: Domnule Popoveniuc, de ce ar alege un candidat programul de Resurse Umane din cadrul „Universității Ștefan cel Mare” din Suceava?

Universitatea „Ștefan cel mare” din Suceava este cea mai dinamică dintre universitățile din România

B.P.: Universitatea „Ștefan cel mare” din Suceava este una dintre cele mai dinamice universități din România care își dezvoltă continuu oferta educațională prin propunerea de noi specializări, în acord cu schimbările și necesitățile societății de zi și așteptările absolvenților. Printre programele pe care aceasta le propune noilor candidați se numără și programul de Resurse Umane.

În cadrul economiilor moderne dezvoltarea tehnologică a avut și un efect, paradoxal la prima vedere, evidențiind importanța esențială a resursei umane. Competiția dintre actorii economici a evidențiat faptul că pentru succesul unei afaceri, calitatea resursei umane este vitală, de unde și atenția crescând pe care o acordă firmele de succes selectării, formării și dezvoltării resursei umane.  De aici și necesitatea de specialiști cu studii superioare în Resurse umane pentru analiza cererii de forță de muncă, recrutarea, integrarea, consilierea, orientarea, dezvoltarea și formarea, evaluarea.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul va aloca fonduri pentru refacerea zonelor afectate de inundații 

Nomenclatorul național al ocupațiilor din România care necesită  studii de licență în acest domeniu a ajuns să cuprindă nu mai puțin de 23 de profesii alocate  aproape exclusiv absolvenților din domeniu: consilier forță de munca și șomaj; expert forță de munca și șomaj; inspector de specialitate forță de munca și șomaj; expert în securitate și sănătate în munca; referent de specialitate forță de munca și șomaj; consilier orientare privind cariera; fisa postului consilier orientare privind cariera; consultant în domeniul forței de munca; analist piața muncii; analist recrutare/integrare salariați; analist sisteme salarizare; consultant reconversie-mobilitate personal; consultant condiții de munca; specialist sisteme de calificare; specialist resurse umane; consilier vocațional; consultant în standardizare; consultant în resurse umane; consultant intern în resurse umane; specialist în formare; specialist în recrutare; specialist în compensații și beneficii; specialist în dezvoltare organizațională; specialist în relații de muncă; sau consilier pentru dezvoltare personală.

Rep: Care ar trebui să fie abilitățile specialiștilor din cadrul departamentelor de Resurse Umane?

La nivelul pieței cererea de specialiști în cadrul departamentelor de resurse umane este în creștere

 

B.P.:  La nivelul pieței cererea de specialiști în cadrul departamentelor de resurse umane persoane care să cunoască oamenii, să știe cum să îi motiveze, să îi ajute să se dezvolte atât profesional, cât și pe plan personal, este în creștere. Societatea de azi nu mai permite să poți fi competitiv, indiferent că vorbim de domeniul economic, politic, educațional, fără a valorifica cunoașterea științifică și resursa umană de calitate. Iar pentru aceasta, pregătirea specialiștilor în Resurse Umane acestora implică bune cunoștințe de psihologie, sociologie, economie și administrarea afacerilor, precum și o preocupare constantă și abilități deosebite de comunicare.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesaj înduioșător al Primarului ales al Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone, la deschiderea noului an școlar

Activitățile care implică abilități în domeniul resurselor umane variază de la salarizare, consiliere, management de proiect economia personalului, strategii de personal, recrutare, evaluarea performanțelor, administrarea personalului ori psihologia relațiilor umane. În aceste condiții, specializarea universitară în domeniul Resurselor Umane devine una dintre cele mai atractive pentru potențialii candidați.

Rep: În ce constă misiunea programului de studiu Resurse Umane din cadrul „Universității Ștefan cel Mare” din Suceava?

B.P.: Misiunea programului constă în formarea de specialiști de înaltă calificare în domeniul Resurse umane, care să aibă competențe în identificarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane din organizație prin aplicarea de metode specifice și analiza interacțiunii resurselor umane, gestionarea sistemelor de date sociale, diagnoza mediului organizațional, utilizarea adecvată a perspectivei sociologice aplicate proiectarea și realizarea de cercetări sociologice (culegere, prelucrare și analiză de date sociale) în organizații și comunități, cercetări culturale, studii de piață etc.

News Moldova îți recomandă și ...   Ungaria solicită aderarea completă a Bulgariei și României la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului

Rep: Ce oferă absolvenților programul de studii universitare de licență în domeniul Resurselor Umane?

B.P.: Programul de studii universitare de licență în domeniul Resurselor Umane, reprezintă o oportunitate pentru prospectivii candidații la admiterea la Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde există toate condițiile pentru funcționarea acestui program la cele mai înalte standarde de calitate (resursă umană calificată, resurse materiale, posibilități de integrare cu celelalte specializări deja existente și colaborare între colectivele deja existente), oferind, în același timp, absolvenților acestei specializări și posibilitatea continuării studiilor la nivel masteral, prin două programe de masterat la fel de atractive Etică aplicată în organizații și audit etic (în curs de autorizare, care va actualiza vechiul program de Consiliere și administrare în resurse umane) și Administrarea și formarea resurselor umane în organizații.

Rep: În încheiere, ați putea sintetiza de ce o carieră în resurse umane?

B.P.: Aș propune, pentru a accentua dimensiunea pragmatică a alegerii acestei specializări,  un citat din cunoscutul magnat imobiliar Steve Wynn: „Resursele umane nu sunt un lucru pe care îl facem, ci este ceea ce ne face afacerea să meargă.”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top