fbpx
Connect with us

Beneficii suplimentare pentru românii cu pensii sub 1.700 Lei: Economii la cumpărături și pachete de alimente mai ieftine

Beneficii suplimentare pentru românii cu pensii sub 1.700 Lei: Economii la cumpărături și pachete de alimente mai ieftine - News Moldova

National

Beneficii suplimentare pentru românii cu pensii sub 1.700 Lei: Economii la cumpărături și pachete de alimente mai ieftine

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Tranșa a opta din sprijinul financiar acordat pentru mese calde și produse alimentare a fost deja transferată în conturile a 2,5 milioane de cetățeni români, a anunțat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în data de 16 august 2023. Aproximativ 1,8 milioane de români au primit pachete cu alimente de 25 kg, toate aceste produse provenind de la producătorii locali

Ministrul a subliniat că românii vor observa prețuri cu o reducere de până la 43% la alimentele de bază, ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență care limitează adaosurile comerciale.

Am inițiat acest program anul trecut cu gândul la familiile defavorizate, persoanele în vârstă, copii și persoanele cu dizabilități, pentru a ne asigura că accesul la o alimentație sănătoasă nu este un lux, ci o realitate accesibilă pentru toți. Astfel, am transferat aproximativ 1 miliard de euro pe cardurile „Sprijin pentru România”. În plus, au fost distribuite șase tranșe de pachete cu alimente de 25 kg pentru 1,18 milioane de persoane, majoritatea provenind din producția locală, în proporție de peste 90%.”, a menționat Ministrul Finananțelor, Marcel Boloș.

Marcel Boloș a adăugat că, datorită efectelor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, românii care utilizează sprijinul vor beneficia de prețuri mai mici la alimentele esențiale. Într-adevăr, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței, comparativ cu luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe, legume, lactate și carne. De exemplu, prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, strugurii cu aproximativ 38% și ardeii cu 32%. Reduceri semnificative au fost observate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

Președintele Consiliului Concurenței a subliniat că, pe măsură ce timpul avansează, reducerile de preț vor deveni mai frecvente pe măsură ce stocurile mai vechi, achiziționate la prețuri mai mari, se epuizează. Acesta a exprimat încredere că în viitorul apropiat vor apărea tot mai multe magazine care vor oferi prețuri reduse la alimentele de bază.

În final, prețul mediu al unor produse alimentare esențiale a cunoscut modificări semnificative, cu scăderi de până la 13% pentru brânza telemea, 9% pentru iaurt și 7,8% pentru lapte.

De asemenea, carnea de pui și porc a suferit ajustări, în timp ce impactul reducerilor de prețuri pe termen lung se anticipează a fi semnificativ.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top