Connect with us

BRUXELLES | Concluziile întâlnirii delegației ROREG cu Raffaele Fitto, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme

bruxelles-|-concluziile-intalnirii-delegatiei-roreg-cu-raffaele-fitto,-vicepresedinte-executiv-al-comisiei-europene-pentru-coeziune-si-reforme

National

BRUXELLES | Concluziile întâlnirii delegației ROREG cu Raffaele Fitto, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme

 

În urma întâlnirii de la Bruxelles cu domnul Raffaele Fitto, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, delegația ROREG, reprezentată prin Președintele Vasile ASANDEI, a avut oportunitatea de a discuta subiecte esențiale pentru dezvoltarea regiunilor europene

Temele abordate au inclus consolidarea coeziunii între regiunile Uniunii Europene, îmbunătățirea mecanismelor de finanțare a proiectelor europene, stimularea inovației și creșterea competitivității, dar și propuneri pentru simplificarea proceselor de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene.

Pentru a înțelege mai bine perspectivele ROREG asupra acestor subiecte și modul în care organizația va contribui la implementarea inițiativelor discutate, MOLDOVA INVEST a discutat cu Directorul General al ADR Nord-Est și Președintele ROREG, Vasile Asandei, despre aspectele abordate în cadrul întâlnirii, cât și despre viziunea pentru viitorul regiunilor europene.

vasile asandei raffaele fitto 1 - Moldova Invest1. Despre întâlnirea cu Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, domnul Raffaele Fitto

Cum a fost structurat dialogul cu domnul Raffaele Fitto și ce aspecte considerați că au fost cele mai relevante pentru ROREG în cadrul întâlnirii de la Bruxelles?

Domnul Vicepresedimte Raffaele Fitto ne-a prezentat principalele teme si preocupari ale Comisiei Europene intre care:

  • evaluarea modului in care se implementeaza programul din actualul exercitiu financiar
  • valorificarea reviziurii la jumatatea termenului (mid-term review), cu accentuarea aspectelor legate de cresterea calitatii vietii cetatenilor Europei, imbunatatirea gradului de locuire, realizarea unor proiecte care raspund cerintelor conceptului New European Bauhaus, cresterea competitivitatii, simplificarea proceselor si gandirea programelor din exercitiului financiar viitor.

Dupa aceastea, noi am facut o scurta prezentare a sistemului dezvoltarii regionale din Romania, punctand experienta si expertiza acumulate de ADR-uri, faptul ca exista un corp de aproximativ 1800 de experti bine pregatiti, si un numar de 16.000 de proiecte implementate. Am prezentat de asemenea, in cateva cifre, ce a insemnat politica de coeziune pentru regiunile din Romania, si o viziune asupra viitoarelor programe de finantare.

 În cadrul întâlnirii, care au fost punctele comune și diferențele dintre perspectiva ROREG și viziunea Comisiei Europene asupra tematicilor discutate?

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul va adopta măsuri fiscale și reglementări noi pentru sectorul energetic și sistemul de sănătate

Am constatat cu placere ca domnul Vicepresedinte Raffaele Fitto este un bun cunoscator al politicii de coeziune si un sprijinitor al acesteia, practic neexistand diferente exprimate intre cele doua parti.

vasile asandei raffaele fitto 2 - Moldova Invest2. Politici europene și inițiative de coeziune

Care sunt principalele obiective stabilite de Comisia Europeană pentru viitorul regiunilor europene și cum se aliniază acestea cu viziunea ROREG?

Principalele obiective stabilite de Comisia Europeana pentru viitorul regiunilor  vor fi stabilite la nivel European prin adoptarea noilor regulamente si prin adoptarea bugetului pentru urmatoarea perioada de programare. In prezent exista o dezbatere intensa legata de aceste subiecte. Este de mentionat ca trebuie mentinute principiile politicii de coeziune, respectiv managementul partajat, subsidiaritatea, parteneriatul, alaturi de focusarea pe rezultate si pe impact.

Ați menționat în postarea dumneavoastră importanța „dreptului de a rămâne”. Puteți explica mai detaliat cum vedeți această inițiativă și impactul său asupra regiunilor europene?

Cat priveste unele dintre prioritatile enuntate deja, se insista pe crearea de conditii de viata si locuire in toate comunitatile,dreptul de a ramane, spre exemplu, devenind un drept prioritar. Daca pana acum s-a discutat mult despre libertatea de miscare, a bunurilor, capitalurilor si a oamenilor, asta presupunand in mod evident libertatea de a pleca in alta parte, acum se insista pe crearea conditiilor de viata, in locurile de origine ale oamenilor, evitatea migratiei in alte zone asigurand in acest mod un echilibru al dezvoltarii.

Dreptul de a pleca in alta parte,s-a transformat in nevoia de a pleca in alte parti pentru a gasi o viata mai buna, si acest aspect trebuie contracarat iar politica de coeziune asta face, creaza conditii mai bune de locuire, invatare, ingrijirea sanatatii, petrecerea timpului liber, circulatiei, si altele asemeni.)

3. Mecanisme de finanțare și implementare a proiectelor

Cum considerați că simplificarea mecanismelor de finanțare europene va facilita dezvoltarea regiunilor și implementarea proiectelor de coeziune?

News Moldova îți recomandă și ...   Deblocarea PNRR, în negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene săptămâna viitoare

Simplificarea mecanismelor de finantare europene nu este un proces simplu pentru ca exista cerinte complexe si aproape orice proiect trebuie sa raspunda unor nevoi complexe. Modul in care vedem noi aceasta simplificare este urmatorul:

  • Mutarea centrului de greutate pe comunitate, pe intarirea capacitatii acesteia de a planifica, prioritiza proiectele de care are nevoie, unificarea cerintelor intr-un set unic de reguli pentru toate nevoile de la nivelul local, o mai mare flexibilitate pentru ajustarea regulilor stabilite in programare si un transfer mai mare de responsabilitate catre beneficiar.

Care sunt provocările pe care le întâmpinați în accelerarea implementării proiectelor și ce soluții ați propus pentru a le depăși?

Accelerarea implementarii proiectelor prezente au exact aceste provocari: dificultatile echipelor de la primarii, spre exemplu, in a raspunde tuturor cerintelor de programe diferite, fonduri diferite, institutii diferite. Ce facem noi? avem un dialog foarte deschis si permanent cu beneficiarii si progresam pas cu pas spre fiecare proiect.

Ce propuneri concrete ați avansat domnului Vicepreședinte Fitto pentru îmbunătățirea mecanismelor de finanțare și implementare a proiectelor în regiunile europene?

Ne dorim ca focusul sa fie mutat pe beneficiar, sa aiba putere deplina de a planifica si prioritiza proiectele in functie de nevoile de la nivel local, de a-si intari capacitatea administrative, unificarea cerintelor intr-un set unic de reguli, o mai mare flexibilitate pentru ajustarea regulilor stabilite in programare si un transfer mai mare de responsabilitate catre beneficiar. In acest sens, mentinem permanent un dialog deschis cu Comisia Europeana si cu celelalte institutii implicate in procesul de dezvoltare al regiunilor.

vasile asandei raffaele fitto 3 - Moldova Invest4. Inovație și competitivitate în regiunile europene

Cum credeți că stimularea inovației și creșterea competitivității vor contribui la o dezvoltare sustenabilă în regiunile europene?

News Moldova îți recomandă și ...   Cooperare transfrontalieră pentru promovarea turismului sustenabil în România și Republica Moldova

Inovarea si competitivitatea sunt puntile catre reusita! Daca nu reusim sa cream plus valoare, locuri de munca, produse/servicii noi si competitive, nu avem cum sa asiguram dezvoltarea sustenabila a regiunilor. Ramanem convinsi ca la capatul fiecarui drum trebuie sa existe o firma si nu orice firma, ci una care poate sa-si scaleze afacerea.

5. Viitorul colaborării ROREG cu Comisia Europeană

Cum intenționați să implementați în practică propunerile discutate în cadrul întâlnirii, având în vedere contextul actual al regiunilor din România?

Suntem impreuna parte a unui sistem complex, si nu neaparat doua entitati diferite: ROREG si Comisia Europeana. Ce este important este ca noi sa aducem permanent in atentia Comisiei Europene experienta si expertiza de la firul ierbii, sa oferim solutii practice, sa intelegem viziunea si sa ajutam la construirea ei,desigur impreuna cu Ministerele si celelalte institutii nationale, intr-un efort coordonat si bine structurat de continuare a dezvoltarii regiunilor, si raspuns pragmatic la marile provocari ale prezentului.

Ce pași considerați necesari, pe viitor, pentru consolidarea parteneriatului între ROREG și Comisia Europeană în domeniul coeziunii și reformelor?

Suntem si vom continua sa fim intr-un dialog permanent cu Comisia Europeana la diferite niveluri, impreuna cu celelalte institutii din tara.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top