fbpx
Connect with us

Care este data până la care românii își pot cumpăra vechime în muncă

simona bucura oprescu - News Moldova

National

Care este data până la care românii își pot cumpăra vechime în muncă


Ministerul Muncii a făcut public un proiect de Ordonanță de Urgență cu privire la pensiile publice, urmând un proces transparent de luare a deciziilor

Printre prevederile acestui proiect se află opțiunea de a achiziționa perioade de vechime în muncă necesare pentru îndeplinirea cerințelor de vârstă pentru pensionare. Această posibilitate a fost extinsă până la data de 31 decembrie 2024.

Potrivit anunțului făcut de Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, persoanele interesate au acum ocazia să plătească contribuțiile de asigurări sociale retroactiv pentru cel mult 6 ani înaintea lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii. Plata acestor contribuții poate fi efectuată fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, până la data limită menționată.

News Moldova îți recomandă și ...   Ce PRIORITĂȚI LEGISLATIVE au parlamentarii români în sesiunea de toamnă

Ministrul Muncii a subliniat că cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt încă pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii au dreptul să cumpere vechime în muncă. Venitul pentru care se plătește contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară garantat în plată la momentul semnării contractului de asigurare.

Conform Codului Fiscal, cota de contribuție este de 25%. Pentru a beneficia de această oportunitate, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la Casa de Pensii sau să trimită un reprezentant desemnat printr-o procură specială, însoțit de copii ale cărții de identitate.

News Moldova îți recomandă și ...   Proteste extinse în Direcțiile Financiare din diverse județe împotriva reducerii cheltuielilor guvernamentale

Până în prezent, la nivel național, au fost înregistrate 28.516 contracte de asigurare socială cu plată retroactivă pentru cumpărarea de vechime, sumele plătite în acest sens ridicându-se la 336.885.881 de lei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top