fbpx
Connect with us

Care este suma pe care ar putea să o plătească România în dosarul Roșia Montană? Valoarea a fost actualizată

Care este suma pe care ar putea să o plătească România în dosarul Roșia Montană? Valoarea a fost actualizată - News Moldova

National

Care este suma pe care ar putea să o plătească România în dosarul Roșia Montană? Valoarea a fost actualizată


Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în valoare totală actualizată de aproximativ 6,7 miliarde USD în cadrul dosarului arbitral internaţional împotriva României, referitor la „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”. Această cifră a fost comunicată de Guvern în răspunsul său, pe baza informațiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, la cererea Agerpres

Suma totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în cadrul dosarului arbitral internaţional împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană„, se situează în jurul sumei de aproximativ 6,7 miliarde USD. Aceste informații provin dintr-un răspuns al Guvernului, bazat pe datele furnizate de Ministerul Finanţelor, în urma unei solicitări AGERPRES.

News Moldova îți recomandă și ...   Totul despre creditul ipotecar, de la BCR!

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu numărul ARB/15/31 în iulie 2015. În septembrie 2023, tribunalul care a judecat cazul a declarat procedura închisă conform Regulii de arbitraj ICSID 38 (1). Potrivit Guvernului, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanțelor până la data de 20 februarie, iar momentul exact al comunicării nu este cunoscut.

Guvernul a subliniat că eventualele căi de atac la care autoritățile române ar putea recurge în acest caz sunt reglementate de „Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state„, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975.

News Moldova îți recomandă și ...   România și Moldova vizează finalizarea Autostrăzii București-Chișinău până în 2030

Într-un scurt istoric al litigiului dintre Gabriel Resources și România privind „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană” prezentat de Executiv se menționează că acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în 2015 împotriva României de către cele două companii, bazându-se pe Acordurile privind promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernele Canadei și Regatului Unit. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate în anul 2024 este de aproximativ 6,7 miliarde USD. Reprezentarea României în fața Curții de Arbitraj Internaționale a fost asigurată de Ministerul Finanțelor, iar reprezentarea juridică a fost realizată de consorțiul format din Lalive Avocats (Elveția) și SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu (România). Tribunalul arbitral a fost alcătuit din trei membri cu experiență internațională.

News Moldova îți recomandă și ...   Cine este Andrada și ce detalii s-au aflat despre concurentă? Ce trecut are?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top