fbpx
Connect with us

Care sunt principalele prevederi ale noii legi a pensiilor, ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie

deficitul-la-bugetul-pensiilor-de-stat-va-ajunge-la-20-de-miliarde-de-lei-in-2024,-fata-de-3,2-miliarde-in-2019

National

Care sunt principalele prevederi ale noii legi a pensiilor, ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, au fost publicate recent pe site-ul Ministerului Muncii, aduc clarificări și detalii esențiale privind recalcularea pensiilor și introducerea unor stimulente pentru prelungirea vieții profesionale

Recalcularea pensiilor aflate în plată va respecta un calendar asumat, conform căruia nicio pensie nu va înregistra scăderi în urma acestui proces. Mai mult, se anticipă că vor exista creșteri semnificative pentru cei care au contribuit substanțial la sistemul de asigurări sociale, reflectând o abordare orientată spre protecția și recunoașterea drepturilor pensionarilor.

Printre principalele prevederi ale noii legi a pensiilor, se numără:

Egalizarea vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei, fixându-se vârsta standard de pensionare la 65 de ani până în 2035. Această măsură are ca scop eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește accesul la pensie și recunoașterea contribuțiilor profesionale ale fiecărui individ.

Se acordă reduceri pentru femeile care au născut și crescut copii, în conformitate cu numărul și durata creșterii acestora. Astfel, se recunoaște munca și sacrificiile depuse de femeile care s-au dedicat creșterii copiilor, oferindu-le oportunități de pensionare mai timpurie în funcție de numărul și vârsta copiilor.

Persoanele cu stagiul complet de cotizare contributiv au posibilitatea de a solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, oferindu-le o flexibilitate crescută în gestionarea tranziției către statutul de pensionar.

Se introduc stimulente pentru prelungirea vieții profesionale prin acordarea de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv. Aceste puncte reprezintă un mecanism de recunoaștere a contribuției profesionale pe termen lung și constituie un factor de motivare pentru prelungirea activității în piața muncii.

În plus, se va realiza recalcularea din oficiu a dosarelor care au adeverințe cu sporuri nepermanente și nevalorificate conform vechii legislații, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi. Această măsură are ca scop asigurarea corectitudinii și transparenței în ceea ce privește evaluarea și recunoașterea veniturilor și contribuțiilor pentru drepturile de pensie.

Aceste norme reflectă angajamentul autorităților de a asigura un sistem de pensii adaptat la nevoile și aspirațiile populației, promovând justiția socială și echitatea în accesul la drepturile de pensie.

Dezbaterile deschise și participarea publicului în procesul de consultare sunt esențiale pentru elaborarea unui cadru legislativ robust și eficient în domeniul pensiilor, care să răspundă în mod adecvat provocărilor și oportunităților actuale și viitoare.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top