fbpx
Connect with us

Care sunt șansele lui Klaus Iohannis de a deveni secretar-general al celei mai mari alianțe militare a lumii?

klaus-iohannis-a-promulgat-noua-lege-a-pensiilor.-ce-prevederi-contine-aceasta?

National

Care sunt șansele lui Klaus Iohannis de a deveni secretar-general al celei mai mari alianțe militare a lumii?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


România a oficializat propunerea de a-l nominaliza pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, anunțând acest lucru aliaților într-o declarație făcută publică. Surse guvernamentale au transmis informația pentru G4Media.ro. Administrația Prezidențială a răspuns la întrebarea G4Media.ro că „nu comentează zvonuri”. Cu toate acestea, anunțul nu ar fi o surpriză, având în vedere că președintele și-a exprimat anterior disponibilitatea de a prelua conducerea NATO

Potrivit unor surse, premierul olandez Mark Rutte, considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, întâmpină dificultăți în obținerea voturilor necesare, din cauza opoziției unor aliați din estul Europei, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. Această informație a fost confirmată și de Bloomberg în această lună.

Turcia a solicitat asigurări de neutralitate din partea lui Rutte, în timp ce Ungaria a ridicat obstacole în calea candidaturii sale, având neînțelegeri de durată cu premierul olandez. Președintele Iohannis a afirmat în trecut că este inadmisibil ca nicio poziție relevantă din UE să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei, și că în 2019 s-a greșit în acest sens.

Joe Biden și Regatul Unit și-au exprimat sprijinul pentru Rutte, iar oficiali europeni și americani au exprimat îndoieli cu privire la șansele lui Iohannis, considerând că acesta ar prelungi doar procesul înainte ca Rutte să câștige funcția. Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că este responsabilitatea aliaților NATO să decidă asupra viitorului secretar-general.

Numele lui Klaus Iohannis nu a apărut în ultimele analize publicate de mari publicații occidentale. Analiza Reuters nu-l include pe Iohannis pe lista posibililor succesori la conducerea NATO.

Premierul Marcel Ciolacu a propus devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, pentru a coincide cu expirarea mandatului actualului secretar-general Jens Stoltenberg. Această mutare ar permite președintelui Iohannis să preia un eventual post la NATO fără a-și scurta mandatul. Regulamentul NATO prevede că orice candidat la șefia alianței trebuie să fie desemnat printr-o decizie unanimă a tuturor celor 31 de aliați.

Summitul NATO din iunie de la Washington este așteptat să anunțe următorul secretar-general al alianței.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top