Connect with us

Castelul Nalaţi Fay din Ţara Haţegului a fost redat STATULUI ROMÂN! Monumentul are o istorie de peste 2 secole

National

Castelul Nalaţi Fay din Ţara Haţegului a fost redat STATULUI ROMÂN! Monumentul are o istorie de peste 2 secole

Castelul Nalaţi Fay din Ţara Haţegului a fost redat statului român după ce tribunalul Hunedoara a respins, printr-o decizie definitivă, recursul depus de presupuşii moştenitori ai foştilor proprietari ai moşiei din Ţara Haţegului

„Din interpretarea prevederii legale (n.r. Legea nr.18/1991), rezultă că emiterea titlului de proprietate proprietarilor sau moştenitorilor acestora se poate face dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile impuse de text: proprietarii sau moştenitorii acestora nu s-au înscris în  cooperativa agricolă de producţie; nu au predat sau nu li s-au preluat de stat terenuri (nu clădiri).

În cauză, aşa cum în mod judicios a reţinut prima instanţa, din probele administrate nu a rezultat întrunirea condiţiilor exprese stipulate în textul legal; din contră, imobile terenuri şi construcţii proprietatea antecesorilor reclamanţilor au trecut în proprietatea statului. Din Statutul Gospodăriei Agricole colective din 1991, precum şi din poziţia exprimată  de expertul judiciar a rezultat că întreaga zonă a fost cooperativizată.

Nefiind îndeplinite condiţiile de fond pentru admiterea acţiunii formulate de reclamanţi, acţiunea nu putea fi primită, indiferent dacă ar fi fost respectat termenul pentru formularea cererii de retrocedare”, se arată în decizia Tribunalului Hunedoara.

Reamintim faptul că procesul dintre Szentivanyi Kristof şi Szentivanyi Ferenc şi autorităţile din Haţeg (primăria şi comisiile locală şi judeţeană de fond funciar) a început după ce în 2005 Katalina Maria Szent Ivanyi, o presupusă rudă a Blankăi Fay (fostă proprietară a castelului), a depus o cerere de retrocedare a castelului şi a mai multor terenuri din împrejurimile sale.

Solicitarea ei a fost însă respinsă de Comisia judeţeană Hunedoara pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Maria Szent Ivanyi a contestat în instanţă decizia. În 2015, când dosarul încă se afla pe rolul instanţelor, femeia a murit, iar procesul a fost continuat de urmaşii săi, Szentivanyi Kristof şi Szentivanyi Ferenc.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in National

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top