Connect with us

HARTA SALARIILOR! Un angajat din BUCUREȘTI câștigă 4612 de lei net, iar la polul opus, un angajat din SUCEAVA 2716 lei net pe lună

National

HARTA SALARIILOR! Un angajat din BUCUREȘTI câștigă 4612 de lei net, iar la polul opus, un angajat din SUCEAVA 2716 lei net pe lună

Cele mai mari salarii din țară se găsesc în Bucureşti, Cluj şi Timiş, iar salariile cele mai mici le vom găsi Teleorman şi Caraş-Severin

Conform Ziarului Finaciar, între octombrie 2019 şi octombrie 2021, salariile din Bucureşti au crescut cu 16%, pe când cele din Cluj au crescut cu 22%, iar cele din Timiş cu 23%. Au fost înregistrate creșteri ale salariului mediu net de peste 15% în pandemie în 10 județe, iar în 16 au crescut cu mai puţin de 10% în această perioadă.

 1. În București, anagajații au luat în luna octombrie 2021, în medie, 4.612 de lei net, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul 2019.
 2. În Cluj au ajuns la un salariu mediu net de aproape 4.300 de lei, în creştere cu 22% faţă de octombrie 2021
 3. În Timiş au depăşit 3.830 de lei, în creştere cu 23% faţă de octombrie 2021

Potrivit Institutului Naţional de Statistică:

 • indicele câştigului salarial real a fost 99,2% pentru luna noiembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent
 • indicele câştigului salarial real a fost 102,8% pentru luna noiembrie 2021 faţă de luna precedentă
 • faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,1%, cu 6,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2021.

INS menţionează că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 9.055 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.875 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.

Fluctuaţii ale câştigului salarial

Fluctuaţiile câştigului salarial sunt determinate de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Aceste premii duc la creșteri sau scăderi, depinde de perioada în care sunt acordate, conducând la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Potrivit INS, în luna noiembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu net

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat:

 • cu29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură)
 • între10,5%şi 19,5%în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia minereurilor metalifere
 • între 5,0% şi9,5% în fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii)
 • între 3,0% şi 5,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului

Scăderi semnificative ale câștigului salarial mediu net

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Pe lângă acestea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de şomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat:

 • cu 7,9% în industria metalurgică
 • între 1,5% şi 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante

Sursa: zf.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top