fbpx
Connect with us

Catolicii sărbătoresc Paștele duminică

Catolicii sărbătoresc Paștele duminică - News Moldova

National

Catolicii sărbătoresc Paștele duminică

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Paștele catolic va cădea în acest an pe data de 31 martie, cu cinci săptămâni mai devreme decât cel ortodox, iar această sărbătoare va reveni pe 31 martie pentru catolici abia peste 62 de ani. Există numeroase obiceiuri tradiționale legate de Paște, inclusiv „vânătoarea de ouă” și târguri de sezon, precum și pomii decorați. De asemenea, în acest articol puteți găsi informații despre „Săptămâna Sfântă” și mesajele transmise în această perioadă.

 

Tradițional, Paștele catolic precedă aproape întotdeauna Paștele ortodox cu o săptămână, dar în 2024 există o excepție, deoarece Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar cel ortodox pe 5 mai, marcând o diferență de 35 de zile între cele două sărbători. Ultima dată când cele două date au fost similare a fost în 2013, iar următoarea oară va fi în 2086.

 

În general, Paștele catolic poate cădea în martie sau aprilie, dar niciodată în mai, în timp ce Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie. Ocazional, cele două sărbători coincid în aceeași zi, cum s-a întâmplat în 2017 și se va repeta în 2025 (pe data de 20 aprilie).

 

Data Paștelui este determinată de echinocțiul de primăvară și de prima lună plină care urmează acestui eveniment. Astfel, Paștele poate să cadă cel mai devreme pe 22 martie și cel mai târziu pe 25 aprilie.

 

În 2038, Paștele catolic va cădea pe 25 aprilie, reprezentând cea mai târzie posibilitate.

 

Papa Francisc transmite în fiecare an un mesaj de bucurie și speranță cu ocazia Paștelui, abordând și evenimentele actuale din lume. În 2021, a discutat despre pandemie, în 2022 a denunțat violența și războiul, iar în 2023, credincioșii s-au rugat pentru sănătatea Suveranului Pontif. În 2024, în ciuda problemelor de sănătate, Papa Francisc a continuat să îndemne la pace și să transmită mesaje de solidaritate cu victimele tragediilor din lume, inclusiv atentatul terorist de la Moscova și conflictul din Ucraina.

 

Săptămâna Sfântă este un moment solemn pentru credincioșii catolici, cunoscut și ca „Triduum pascal”, care cuprinde joi, vineri și sâmbăta dinaintea Paștelui. Aceste zile sunt marcate de ritualuri și liturghii speciale, care comemorează Patimile, Moartea și Învierea lui Hristos.

 

Joi, preoții consacră uleiurile folosite în diferitele taine și își reînnoiesc angajamentele. Joi seara, se celebrează „Cina Domnului”, iar ritualul spălării picioarelor reprezintă un moment important, amintind de gestul lui Hristos față de apostoli.

 

Vineri, credincioșii comemorează răstignirea lui Hristos și participă la ritualul Adorării Sfintei Cruci. Sâmbăta Sfântă este o zi de tăcere și așteptare, înainte de celebrarea Învierii.

 

Noaptea Sfântă este momentul central al celebrării Paștelui, cu binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale și celebrarea Învierii lui Hristos. Duminica Învierii este sărbătorită cu solemnitate, marcând triumful vieții asupra morții.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top