fbpx
Connect with us

Ce înseamnă, de fapt, „hrănit cu porumb”? Ce zice ANPC și despre puii cu salmonella?

Ce înseamnă, de fapt, „hrănit cu porumb”? Ce zice ANPC și despre puii cu salmonella? - News Moldova

National

Ce înseamnă, de fapt, „hrănit cu porumb”? Ce zice ANPC și despre puii cu salmonella?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel a venit cu o serie de precizări după ce Horia Constantinescu a avertizat cu privire la puii vopsiți pe care îi găsim în magazine.

Paul Anghel a venit cu câteva clarificări cu privire la eticheta „hrănit cu porumb”. Acesta a spus în ce condiții este permis astfel de înscris pe etichetă.

Ce înseamnă „hrănit cu porumb”?

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel spune că înscrierea pe etichete „hrănit cu porumb” este permisă doar dacă minimum 50% din hrana păsărilor este porumb.

„În urma discuţiilor şi a informaţiilor contradictorii apărute în spaţiul public, în ultima săptămână, consider că este oportun să aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătură cu subiectul generic numit „puiul vopsit” cred că toţi consumatorii au înţeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanta noastră preocupare legată de informarea completă, corectă şi precisă a produselor în general şi în cazul de faţă a celor din carne de pui. În atribuţiile permanente ale instuţiei noastre se află verificarea conformităţii produselor care se comercializează în magazine de specialitate, cu normele legale în vigoare. Noi încercăm, prin controalele întreprinse, să evităm înşelarea consumatorilor prin afişarea pe etichetele produselor a unor informaţii care nu corespund realităţii şi nu de puţine ori am depistat practice nelegale/comerciale incorecte/înşelătoare.”

 Paul Anghel susține că aditivii alimentari nu sunt periculoși pentru consumatori

,,Folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologaţi de instituţiile de specialitate nu este periculoasă pentru consumator. Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi „puiul hrănit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb ,pentru a obţine produse superioare din punct de vedere vizual şi calitativ. Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare ,astfel încât este permis să înscrie pe etichete „hrănit cu porumb” doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb”, spune Paul Anghel.

El a menţionat că este natural ca în condiţiile folosirii unei astfel de hrană, carnea şi epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă.

De unde provine carnea de pui cu salmonella?

Paul Anghel a precizat, de asemenea, și de unde provine carnea cu salmonella care se vinde în magazinele și supermarket-urile din România

„Al doilea subiect ce trebuie clarificat este legat de controalele întreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. În contextul eforturilor intensificate şi susţinute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea şi indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spaţiul comunitar ,Polonia şi Ungaria , cât şi din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din judeţul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar şi de loturi suspecte provenite de la producători mari din judeţele Bacău şi Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare ,în aşteptarea rezultatelor analizelor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top