fbpx
Connect with us

Ce MODIFICĂRI aduce Guvernul asupra programului de sprijin pentru UCRAINENI

refugiati isaccea mitus foto mari print 8 scaled 1 - News Moldova

National

Ce MODIFICĂRI aduce Guvernul asupra programului de sprijin pentru UCRAINENI


Statul va acorda refugiații ucraineni care s-au stabilit în România bani pentru cazare doar patru luni consecutiv, dacă nu sunt angajați, iar suma pe familie va fi de 2.000 de lei pe lună

Una dintre prioritățile Guvernului României este de a aduce modificări semnificative ordonanței care oferă sprijin pentru cetățenii care au fost nevoiți să fugă din cauza războiului.

Cunoscut sub numele de “Programul 50/20”, acest program acorda proprietarilor de locuințe 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru masă, pentru fiecare persoană cazată. Prin acest sprijin, un proprietar care găzduia o familie de trei persoane putea primi anterior 6.300 de lei pe lună. Însă acum, suma nouă – mai mică – este transferată direct către cetățenii ucraineni.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne și urmează să fie adoptat prin procedură de urgență, însă nu se precizează o dată exactă. Potrivit reprezentanților a două organizații neguvernamentale care au oferit asistență refugiaților încă de la începutul războiului, există diverse provocări asociate cu aceste modificări.

Limba rămâne o barieră pentru ucraineni atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, iar faptul că majoritatea refugiaților sunt femei și copii ridică o altă problemă importantă: cine îi va îngriji în timp ce acestea sunt la muncă?

Ce beneficii acordă programul 50/20

Programul 50/20, denumit astfel datorită sumelor alocate de 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru masă pentru fiecare refugiat cazat, a permis proprietarilor să primească o sumă de 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană cazată. De exemplu, o familie formată dintr-o mamă cu doi copii ar fi putut primi 6.300 de lei. De obicei, proprietarii stabileau un acord cu refugiații, iar suma pentru masă era adesea oferită direct acestora. În cazul în care nu se ajungea la o înțelegere, refugiații primeau încă beneficiul cazării și utilităților, chiar dacă nu primeau suma de bani pentru masă.

Proprietarii depuneau o cerere pentru luna precedentă la primăriile de sector din București sau la direcțiile de asistență socială din cadrul primăriilor din restul țării.

Conform Guvernului, până în prezent s-au cheltuit peste 106 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și masă pentru refugiați, ceea ce înseamnă o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Ce modificări vrea să facă guvernul

Proiectul de ordonanță publicat pe site-ul MAI face o serie de modificări importante: – „familiile și persoanele singure” primesc o sumă forfetară în cuantum de 2.000 de lei pe lună, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

Cu alte cuvinte, nu se mai calculează suma pe număr de persoane;

– cei care sunt angajați în România vor primi în continuare suma până la finele lui 2023;
– ucrainenii care nu lucrează la noi, după cele patru luni, „au acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”.

Cu alte cuvinte, trebuie să intre în evidența forțelor de muncă și să-și caute un serviciu. „Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, se mai arată în proiect.

– proprietarii care au găzduit, până la intrarea în vigoare a modificărilor, persoane din Ucraina au un termen de 30 de zile să-și depună cerere de decont pe „programul 50/20”.

Cum justifică statul modificările: ajutorul, „o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari” În nota de fundamentare scrie, fără echivoc, că este vorba de lipsa fondurilor: dacă nu sunt adoptate aceste măsuri, „se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor”. Apoi sunt arătați cu degetul proprietarii care au găzduit refugiați.

„Situațiile întâlnite în practică au reliefat faptul că decontarea cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași”, se arată în document.

Potrivit proiectului, banii alocați pentru sprijinirea ucrainenilor care au fugit de război au afectat piața imobiliară prin creșterea prețurilor și scăderea ofertei de locuințe disponibile pentru cetățenii români, ceea ce a dus la majorarea chiriilor practicate pe piața liberă. De asemenea, proiectul menționează că doar 5% din totalul de 100.000 de ucraineni prezenți în România sunt angajați și că este necesară integrarea lor pe piața muncii.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top