Connect with us

Ce VINURI bem de REVELION! Recomandările SOMELIERULUI

National

Ce VINURI bem de REVELION! Recomandările SOMELIERULUI

Anul acesta a fost unul atipic. Din cauza epidemiei de coronavirus și restricțiilor impuse, cei mai mulți dintre români au ales să petreacă REVELIONUL acasă, în familie. Astfel, pregătirile pentru masa dintre ani sunt în toi, iar noi venim cu o recomandare pentru vinul potrivit. Ne spune ce vinuri bem de Revelion somelierul Sergiu NEDELEA.

VIN sărbătorile, VINE Revelionul și dacă tot VIN, nu se poate fără VIN!

Daca ar fi după mine, începand cu 1 Decembrie, că tot e sărbătoare națională, până la Sf. Vasile, aș recomanda să se bea numai șampanie. Am spus șampanie, așa pe românește, deși poate fi Champagne, Cava, Sekt, Astivinuri spumante.

Ce VINURI bem de REVELION! Recomandările SOMELIERULUI - News Moldova

Există o rațiune în spatele bulelor (de dioxid de carbon) ce dansează în flutele de șampanie. Vinul, în care ele se joacă, se asociază cu veselia, cu bucuria sărbătorilor și mai ales este companionul perfect ce ne poate însoți de la aperitiv până la desert.

Spumantul Sole de la Recas este o buna alegere

Varietatea preparatelor culinare în această perioadă a anului este foarte bogata și vinul spumant face față tuturor provocărilor, dar pentru că tot vorbim de varietate, haideți să lăsăm spumantele, am tot povestit despre ele. Să ne gândim la marile vinuri albe sau roșii, turnate în cristalurile sărbătorști și degustate la umbra călduroasă a flăcărilor din șemineu.

Când vine iarna, parcă-i un desfrâu culinar. Se fac atâtea bucate de parcă nu s-a mâncat nimic tot anul. Crăciunul ne aduce, după postul îndelungat, sarmale mai mari sau mai micuțe, în foi de varză sau înfășurate-n foi de viță. Ne mai pune pe masă, domnia sa Crăciun, piftii gustoase de purcel sau de curcan îndopat în Ajun, cărnuri felurite, proaspete sau date la fum, cârnați cu umpluturi ușor condimentate sau iuți de-ți vine să golești damigenele pline de vin rubiniu. Nu trebuiesc uitați caltaboșii, lebărul sau tobele cele burtoase, prietene cu un vin roșu nu prea vârstnic, un adolescent de vreo doi ani.

News Moldova îți recomandă și ...   Ca urmare a EȘECULUI din primul tur al alegerilor prezidențiale, Nicolae Ciucă și-a prezentat demisia!

Ce VINURI bem de REVELION! Recomandările SOMELIERULUI - News Moldova

Ar merge și ceva costiță afumată pusă pe pat de varză călită, lângă o tigaie unde sfârie “pomana porcului”, privite întrebator de-o mămăligă mare și galbenă ca o lună plină. Aici e lucru cu dichis, trebuie umblat la vinurile ale bătrâne, Caberneturi, precum Soare de la Vinarte sau Cabernet Sauvignon de la Crama Oprișor ce-ți strâng puțin gingiile, ori un Merlot cu nume de print, Mircea sau Matei de la Vinarte, uitat de vreme, ce se rastogolește în gură, amintindu-ne de poamele toamnei.

Și dacă gospodarul ori gospodina vrea să-și uimească oaspeti și face oarece ruladă de purcel cu ciuperci, totul pus la tavă în cuptor, învelit în mirodeni și stropit din când în când cu vin, eii!, atunci trebuie s-o invitam la masă și pe domnia ei Fetească Neagra Apogeum de la Tohani cu roba ei violacee și arome de prune uscate!

News Moldova îți recomandă și ...   Ungaria solicită aderarea completă a Bulgariei și României la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului

Și uite așa tot ne ospătăm până ne prinde Revelionul. Și o luăm de la capăt, puțin mai fandosiți, de parcă nu noi ne-ndopam cu caltaboși zilele trecute. După ceva mezeluri fine, încercam timid o salată de boeuf, la care potrivim un sfânt amestec sec de Cotnari din Tămăioasă Românească, Francusa și Feteasca alba, ca vorba cea: “cei-i bun e din trei facut”.

„Cei-i bun e din trei facut”

și cum tradiȚia cere și pește la an nou, ne conformăm și mergem curajos înainte cu Cotnariul, ori dibuim prin pivniță vreun roze uitat de astă vară, așa ca să mai schimbăm puțin gusturile. Dar bate orologiul de an nou și spumantele încep sa pocnească nervoase, vrând parcă să acopere bubuiturile de artificii. E numai bine, ne curațăm puțin papilele cu pișcătoarea băutură, pentru că trebuie s-o luăm de la capăt.

Vin piesele grele din pasareturi fezandate, ce vor un gingaș Pinot Noir Issa de la Crama La Salina din Turda. Mai sunt și cărnurile învelite-n sosuri că asta-i datina la noi să țină ospățul până dimineață și să fie stropit cu nobil vin, fie din strămoșeștile potgorii, ori vreun Shiraz La Cetate de la Crama Oprisor, cu taninuri rotunjite în butoaie de stejar.

News Moldova îți recomandă și ...   Ultima zi de campanie electorală! Peste 8.000 de candidați în lupta pentru Parlamentul României

Ce VINURI bem de REVELION! Recomandările SOMELIERULUI - News Moldova

Dar vai!, ne-a prins dimineața în cântec de romanțe și-n pupături de Periniță. Mai că-ți vine să te primenești cu o Cramposie din Drăgășani de la Crama Isarescu și să o iei de la capăt, că ne bate la ușă Sf. Vasile.

La  zi de sfinți, vin oaspeții nepofitiți, căci știu ei că se mai găsește  câte ceva de-ale guri, cu toate că s-au jurat că nu vor încerca decât o plăcintă cu branza și stafide sau ceva tort, stropite cu puțină Grasă de Cotnari. Așa să fie, spui, în timp ce pui pe masa un “mizilic” de început și-o butelie de Feteasca Alba Liliac, ce miroase a ger și-a vara deodată, că așa-i la sărbătoare.

La mulți ani!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top