fbpx
Connect with us

Cele mai PROFITABILE companii energetice din România în 2022

cele-mai-profitabile-companii-energetice-din-romania-in-2022

National

Cele mai PROFITABILE companii energetice din România în 2022


WhatsApp Image 2023 03 08 at 13.39.04 - News Moldova

Anul 2022 a fost unul remarcabil pentru companiile din sectorul energetic, chiar și în contextul creșterii prețurilor

Clasamentul este realizat prin împărțirea profitului net la vânzările raportate pentru anul 2022. Acesta include companiile din energie care și-au anunțat deja rezultatele, fiind listate la Bursa de Valori București.

În acest clasament nu sunt incluse firmele mari din sectorul de distribuție și furnizare de gaze și energie. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt cu mult diferite, pentru că furnizarea a avut un an foarte greu iar distribuția, mai ales cea de energie electrică, ar fi fost aproape pe zero, sau chiar pe minus, în lipsa acelui artificiu contabil numit capitalizarea veniturilor. Cu alte cuvinte, este vorba despre banii care li se cuveneau pe hârtie, dar îi vor recupera în viitor.

Nu sunt incluse rezultatele Lukoil sau Mol în România, pentru că datele nu au fost publicate.

Iată cum arată clasamentul celor mai profitabile companii energetice din România în 2022:

  1. Hidroelectrica – profitabilitate de 44%. Este cel mai mare producător de energie electrică al țării, controlat de stat. A înregistrat un profit net de 4 miliarde de lei la vânzări de 9,2 miliarde de lei.
  2. Nuclearelectrica – profitabilitate de 42%. Compania statului care administrează centrala nucleară de la Cernavodă a raportat pentru 2022 un profit net de 2,7 miliarde de lei la o cifră de vânzări de 6,5 miliarde de lei.
  3. Romgaz – profitabilitate de 19%. Este cel mai mare producător de gaze din țară, controlat de stat. Pentru anul 2022 a raportat un profit net de 2,5 miliarde de lei la vânzări de 13,4 miliarde de lei.
  4. OMV Petrom – profitabilitate de 17%. Cel mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Sud Est, controlat de OMV, producător și vânzător și de energie electrică și carburanți. A avut un prof


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top