National
Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR, reconfirmat în funcția de membru al board-ului EOS. „Ne dorim să promovăm industria lemnului și să aducem cât mai multă finanțare în acest domeniu”
autor
Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), a fost reconfirmat în funcția de membru al board-ului EOS – Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului, în cadrul Adunării Generale de Vară desfășurate la Bruxelles în perioada 19-20 iunie 2023
Evenimentul a fost găzduit de Confédération Belge du Bois – Belgische Houtconfederatie din Belgia.
Delegați din toate structurile EOS au participat la adunare, acestea reprezentând aproximativ 77% din producția europeană de cherestea.
Pe agenda Adunării Generale au fost abordate puncte și prezentări importante pentru industrie. Reprezentanți ai fabricilor de cherestea au prezentat principalele probleme ale industriei care sunt discutate cu factorii de decizie europeni.
CEPF (Confederația Proprietarilor de Păduri Europene) și Eustafor (Asociația Europeană a Furnizorilor de Servicii în Domeniul Pădurilor) și-au exprimat punctele de vedere referitoare la Regulamentul privind degradarea pădurilor (denumit și EUDR), certificarea eliminării carbonului, legislația privind restaurarea și planurile strategice și de monitorizare a pădurilor UE, care nu au fost încă publicate.
Utilizarea durabilă a lemnului a fost recunoscută ca având un rol important în combaterea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, există riscul ca efectul combinat al politicilor europene să ducă la o reducere a recoltării lemnului. De asemenea, s-a subliniat că gestionarea complexă a pădurilor nu este suficient de luată în considerare în legislația europeană.
Bioenergy Europe a prezentat informații interesante despre piața bioenergiei și revizuirea Directivei privind energia regenerabilă (RED III). Prețurile peleților au avut fluctuații semnificative în ultimul an, iar noua directivă reprezintă o provocare pentru sectorul bioenergiei, însă textul actual conține și elemente pozitive comparativ cu versiunile anterioare.
Confederația Industriilor Europene de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois) a prezentat politici ale UE care afectează utilizarea lemnului în sectorul construcțiilor. Industria lemnului beneficiază de oportunități, deoarece factorii de decizie politică recunosc tot mai mult importanța lemnului în decarbonizarea construcțiilor.
Raportul anual al Organizației EOS a fost prezentat de Secretariatul acesteia. Raportul poate fi descărcat de pe site-ul EOS începând cu 3 iulie (https://eos oes.eu/annual-reports/).
Acesta conține informații și statistici despre industria europeană a fabricilor de cherestea. Secretariatul a subliniat că producția a scăzut cu aproximativ 4-5% în sectorul de rășinoase și lemn de esență tare în anul 2022.
În contextul unor condiții macroeconomice dificile cu impact negativ asupra sectorului construcțiilor, se preconizează o contracție și în acest an.
Adunarea Generală a aprobat bugetul organizației și a ales noul Consiliu EOS pentru perioada iunie 2023 – iunie 2025.
Noua componență a Consiliului EOS este alcătuită din Președintele Herbert Jöbstl – CEO Stora Enso Wood Products (Austria), Vicepreședintele Ernest Schilliger – CEO Schilliger Holz AG (Elveția), Vicepreședintele Maria Kiefer-Polz – Lider de vânzări pentru producția europeană de lemn de esență tare (Austria) și alți membri ai Consiliului reprezentând diferite organizații și țări, printre care și Ciprian Muscă – Președinte ASFOR (România).
Următoarea Adunare Generală a EOS va avea loc la Viena pe 13 octombrie.
Contactat de redacția News Moldova, Ciprian Dumitru Muscă, Președintele ASFOR (Asociația Forestierilor din România), a vorbit despre planurile sale pentru noul mandat și importanța promovării utilizării durabile a lemnului în construcții.
„În primul rând, noi, la nivel european, urmează să implementăm două reglementări europene. Una vizează un regulament privind trasabilitatea lemnului. Este un regulament nou, practic se schimbă regulamentul de trasabilitate a lemnului, și atunci va trebui să participăm proactiv pentru a reuși să aplicăm acest regulament în toate tările europene și, bineînțeles, și în România.
Un al doilea punct care este foarte important și pe care ne dorim cu toții să reușim să îl implementăm este să promovăm construcțiile de lemn în toată Europa și, în special, în România. Dacă în Europa deja se construiește masiv din lemn, în România avem mici probleme legislative, în special legate de reglementarea la nivel de ceea ce înseamnă instrucțiuni ISU. Instrucțiuni legate de protecția la foc. Și atunci va trebui să depunem eforturi și, practic, să ne folosim de experiența colegilor noștri din Uniunea Europeană. Dacă în toată Europa se pot construi zgârie-nori din lemn, eu zic că și în România vom reuși să modificăm legislația și să începem să promovăm construcțiile din lemn.
Acesta reprezintă unul dintre obiectivele principale atât pentru EOS cât și pentru noi, în România”, a punctat Ciprian Muscă.
EOS este o organizație europeană a industriei lemnului, reprezentată în România prin ASFOR. Rolul EOS constă în promovarea industriei lemnului și lobby-ul pe lângă Comisia Europeană, pentru a proteja și promova interesele membrilor săi.
În ceea ce privește așteptările pentru ASFOR și EOS, Muscă subliniază importanța promovării industriei lemnului, atragerea de fonduri în acest domeniu și convingerea opiniei publice cu privire la necesitatea administrării și îngrijirii pădurilor. El subliniază faptul că politica de non-intervenție în păduri este greșită și că pădurile au nevoie de lucrări de îngrijire și investiții în infrastructură forestieră.
„Așteptările noastre sunt să reușim pe mai departe să promovăm industria lemnului, să strângem rândurile și să aducem cât mai multă finanțare în acest domeniu și să reușim să avem un întreg lanț de trasabilitate corect și să reușim să convingem și opinia publică de faptul că pădurile trebuiesc administrate și îngrijite, iar acea politică de non-intervenție, adică să nu intervenim cu absolut nimic în păduri, este o politică greșită. Pădurile au nevoie de îngrijire, avem nevoie să facem lucruri în pădure, avem nevoie să investim în infrastructură forestieră, inclusiv în zonele de parcuri.
Un parc care acumulează de la an la an tot mai mult lemn, în lipsa unei infrastructuri forestiere, devine vulnerabil în ceea ce privește incendiile forestiere și atacurile de dăunători. Dacă dorim să avem păduri îngrijite, trebuie să facem lucrări în ele, iar mai departe lemnul pe care îl obținem din aceste lucrări trebuie să îl punem la dispoziția societății.
Și, în final, așa cum și-a asumat Europa, aceasta politică de decarbonizare și de stocare a carbonului prin utilizarea lemnului în construcții, adică prin utilizarea lemnului pe termen lung, cum sunt aceste construcții de lemn pe care toată Europa le promovează și construiește, reușim să facem o stocare a carbonului pe termen lung.
Și, astfel, atingem cele două obiective: prin păduri, absoarbe carbonul, iar prin construcțiile de lemn îl stocăm mai departe pe termen lung. Și, astfel, și Europa reușește să își atingă țintele pe care și le-a asumat și noi, ca și economie, creștem, pentru că orice economie crește prin valorificarea produselor sale și pădurile sunt sănătoase, iar oamenii care vor locui în acele construcții de lemn vor avea o viață mult mai frumoasă și mai sănătoasă decât în cele din beton”, a conchis Ciprian Muscă.