Connect with us

Comisia Europeană indică o încetinire a creșterii economice în ROMÂNIA pentru 2022

Comisia Europeană indică o încetinire a creșterii economice în ROMÂNIA pentru 2022 - News Moldova

National

Comisia Europeană indică o încetinire a creșterii economice în ROMÂNIA pentru 2022

România va suferi o încetinire a creșterii economice în acest an, din cauza inflației, arată raporturile Comisiei Europene

2.6% va reprezenta creșterea economică a României în acest an, de la estimarea precedentă de 4.2%, în urma inflației aparent de neoprit și a destabilizării regionale provocate de conflictul din Ucraina, potrivit previziunilor economice prezentate, în data de 16 mai 2022, de către Comisia Europeană. De asemenea, se preconizează o creștere a procentajului amintit anterior în decursul anului viitor, la 3.6%, respectiv o scădere (momentan de natură ideală) a inflației la 5.6%.

Explozia prețurilor materiilor prime (în principal cele energetice, fiindu-le sporită drastic volatilitatea), cauzate de războiul din Ucraina și mai ales de cea mai intensă criză a refugiaților din Europa de la cea de-a doua conflagrație mondială încoace, a înnegrit viziunea economică a continentului. Creșterea PIB-ului real în UE se află în scădere (de la 4.0% la 2.7% în 2022 și 2.3% în 2023), alături de producția din cursul anului (de la 2.1% la 0.8%).

News Moldova îți recomandă și ...   Adrian Veștea și-a încheiat mandatul de ministru al Dezvoltării: „Cu Dumnezeu și Brătianu înainte!”

În zona euro, 6.1% este procentajul estimat pentru inflație, pe tot parcursul anului 2022 (cu un nivel maxim atins de 6.9% în al doilea trimestru al anului). Cu toate acestea, piața muncii se bucură de un climat favorabil: ocuparea forței de muncă din UE ar urma să crească cu 1.2% anul acesta, iar rata șomajului ar urma să scadă cu până la 6.7%.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia provoacă suferinţe şi distrugeri inimaginabile, însă ea afectează şi redresarea economică a Europei.

News Moldova îți recomandă și ...   Vlad Popescu Piedone, validat de judecătorie în funcția de primar al Sectorului 5

Războiul a condus la o creştere bruscă a preţurilor la energie şi a perturbat şi mai mult lanţurile de aprovizionare. Prin urmare, în prezent, se preconizează că inflaţia va rămâne la un nivel mai înalt pentru o perioadă mai lungă de timp. Redresarea economică puternică de anul trecut va continua să aibă un efect pozitiv asupra ritmului de creştere din acest an.

O piaţă a muncii puternică, redeschiderea post-pandemie şi NextGenerationEU ar trebui să ofere un sprijin suplimentar economiilor noastre şi să contribuie la reducerea datoriei şi a deficitelor publice. Aceste previziuni sunt însă supuse unui grad ridicat de incertitudine şi unor riscuri strâns legate de evoluţia războiului din Rusia. Sunt posibile şi alte scenarii, în care creşterea ar putea fi mai scăzută şi inflaţia mai ridicată decât anticipăm astăzi” a declarat Paolo Gentiloni, fost prim-ministru al Italiei și actual comisar european pentru politici economice și monetare sub admininstrația von der Leyen.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian CÂCIU: „România se află printre puținele țări din Uniunea Europeană al căror deficit bugetar este realizat pe investiții”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top