fbpx
Connect with us

Conform președintelui CNAS, în următorii 4-5 ani, aproximativ jumătate din personalul medical se va pensiona

Conform președintelui CNAS, în următorii 4-5 ani, aproximativ jumătate din personalul medical se va pensiona - News Moldova

National

Conform președintelui CNAS, în următorii 4-5 ani, aproximativ jumătate din personalul medical se va pensiona

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Valeria Herdea, Preşedintele CNAS, a avertizat luni că în România se profilează o criză de personal medical, deoarece aproximativ jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății se află în pragul pensionării în următorii 4-6 ani. Potrivit Agerpres, în cadrul unei dezbateri organizate de profit.ro, Herdea a subliniat că această situație necesită o reformă semnificativă în gestionarea resurselor umane din sistemul medical

Ea a explicat că, în ciuda posibilelor creșteri salariale, reforma este esențială pentru a aborda această problemă în mod eficient. Herdea a subliniat că este vital să se schimbe politica în domeniul resurselor umane și să se dezvolte în mod corespunzător rețeaua de îngrijiri medicale.

Herdea a adăugat că discutarea și implementarea unui contract asigurat-asigurator sunt cruciale pentru a realiza reforma. Aceasta implică înțelegerea de către fiecare cetățean a drepturilor sale în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate și a obligațiilor care decurg din acestea. Ea a evidențiat importanța implicării active a pacienților în gestionarea propriei lor sănătăți, inclusiv prin obligații precum programarea regulată la medicul de familie în luna de naștere.

Conform declarațiilor lui Herdea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate se confruntă cu o lipsă de fonduri pentru ultimul trimestru al anului, având disponibile resurse doar pentru primele nouă luni.

Disponibilitatea financiară acoperă doar primele nouă luni. Pentru ultimul trimestru nu avem alocate fonduri. Este necesar ca fiecare dintre noi să depunem eforturi pentru a reduce cheltuielile și pierderile din sistem, și să încurajăm pacienții să adopte o abordare proactivă, investind în prevenție, care este mai puțin costisitoare și contribuie la evitarea îmbolnăvirilor în viitor. Este esențial să avem o perspectivă corectă și să luăm măsuri adecvate„, a subliniat Herdea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top