Connect with us

Decizia Biroului Electoral Central și impactul asupra democrației din România

Decizia Biroului Electoral Central și impactul asupra democrației din România - News Moldova

National

Decizia Biroului Electoral Central și impactul asupra democrației din România

Robert Turcescu, jurnalist și fost candidat la funcția de președinte, a exprimat recent îngrijorarea profundă privind evoluțiile din procesul electoral din România și impactul acestora asupra democrației

Într-o analiză acerbă a deciziei Biroului Electoral Central (BEC), Turcescu susține că aceasta pune în pericol principiile fundamentale ale democrației românești, lăsând la latitudinea sistemului politic selecția candidaților, într-un mod care îi limitează serios opțiunile alegătorilor.

Sistemul selectează, nu poporul

Turcescu a subliniat că, prin recentul act al BEC, România se confruntă cu o schimbare esențială în ceea ce privește candidaturile pentru funcțiile publice. „Decizia Biroului Electoral Central ne aduce, practic, în situația în care la alegerile prezidențiale, de acum în vecii vecilor în România, nu vor mai putea candida decât cei pe care îi vrea sistemul”, a spus Turcescu.

Conform acestuia, fiecare candidat poate fi blocat pe baza unor „decizii” legale provenind de la instituții precum BEC sau Curtea Constituțională, iar astfel, un „filtru” a fost introdus în procesul electoral, care nu face altceva decât să limiteze realitatea democratică.

Democrația în pericol: o alegere între opțiuni impuse

„Ne vor da și un suveranist, eventual, să-l votăm, dar unul care convine sistemului”, a declarat Turcescu, evidențiind că ar putea apărea candidați care, deși au eticheta de suveraniști, nu vor avea nicio șansă reală de a câștiga alegerile. Acesta consideră că actualul context electoral este mai mult despre a oferi un „suveranist” care să adâncească iluzia alegerii libere, fără ca votul real să aibă un impact semnificativ.

News Moldova îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu admite întârzierile în accesarea fondurilor PNRR: „Anii 2025 și 2026 sunt definitorii”

„Trebuie să redefinim în acest moment, în mintea noastră, în primul rând, după aceea, poate că și din perspectivă legală, ce înseamnă democrație”, a continuat Turcescu, îndemnându-i pe români să reflecteze asupra schimbărilor fundamentale ce au avut loc în sistemul politic. Jurnalistul a explicat că, pentru generația sa, alegerile au însemnat un drept inalienabil, un „festival” în care oricine, indiferent de statutul politic sau de trecutul său, avea șansa de a candida.

Limitarea libertății de a alege

Turcescu a ridicat o întrebare relevantă privind candidaturile celor care au avut antecedente penale, dar care au ispășit pedeapsa și au fost reabilitați: „Ce faci, mă, pentru… adică l-ai iertat, ai ispășit pedeapsa, a plătit”, întrebându-se ce se întâmplă cu aceștia în contextul actual al interzicerii unor candidaturi. În exemplul său, el aduce în discuție cazul Călin Georgescu, candidat la prezidențiale, ale cărui voturi au fost retrase și candidatura anulată, chiar și după ce acesta a plătit pentru greșelile din trecutul său.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul va adopta măsuri fiscale și reglementări noi pentru sectorul energetic și sistemul de sănătate

Abuzul asupra democrației: O situație fără ieșire

Conform lui Turcescu, decizia Biroului Electoral Central reprezintă o lovitură gravă adusă democrației, cu implicarea autorităților în procesul electoral, depășind limitele competenței lor. „Practic, în acest moment, tot ceea ce știam despre democrație s-a închis în România”, a declarat acesta, subliniind că, din punctul său de vedere, nu există nicio speranță pentru viitorul procesului electoral din România, cel puțin nu în actuala formă.

Întrebările care rămân

Turcescu își exprimă dezamăgirea față de sistemul electoral românesc, indicând că și alte țări ar putea urma exemplul României, având un „precedent românesc” ce ar putea influența viitorul proceselor electorale internaționale. „Gata. Punct. Iar în momentul acesta, în România, ce o să urmeze?”, întreabă el retoric, fără a oferi un răspuns clar.

News Moldova îți recomandă și ...   Resurse Regio pentru condiţii moderne de învăţământ în comunele din Nord-Est

O alegere personală: Retrarea de la vot

În final, Turcescu a făcut un anunț personal care reflectă profunditatea sentimentului de pierdere a încrederii în sistemul democratic din România: „Eu, unul, nu mai particip la niciun fel de scrutin electoral”, a spus acesta, adăugând că pentru el votul nu mai are nicio valoare în contextul actual. De asemenea, el a spus că, din cauza acestui „gust amar” pe care îl resimte față de „siluirea democrației românești”, nu va mai merge niciodată la vot.

Concluzia: O înfrângere pentru toți

În încheiere, Turcescu a subliniat că ceea ce s-a întâmplat nu este o victorie pentru nimeni, ci o „înfrângere pentru toți”. Deși unii pot să aplaude ceea ce consideră o victorie politică, el este ferm convins că acest eveniment va marca o perioadă grea pentru democrația din România, iar „cel puțin două generații de aici înainte” vor fi necesare pentru a repara ceea ce s-a stricat.

Aceste declarații reflectă o frustrare adâncă față de actuala stare a procesului electoral și ridică întrebări esențiale despre viitorul democrației în România.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top