fbpx
Connect with us

Deputatul PSD Vlad Popescu Piedone solicită Ministerului Energiei soluții pentru criza energetică care afectează România

piedone e1698838155182 - News Moldova

National

Deputatul PSD Vlad Popescu Piedone solicită Ministerului Energiei soluții pentru criza energetică care afectează România


Deputatul PSD Vlad Popescu Piedone a adresat ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, o scrisoare deschisă prin care solicită soluții pentru pentru stoparea crizei energetice care urmează să afecteze România în această iarnă

“Domnule ministru,

La începutul verii, presa de la nivel național și local avertiza populația despre o posibilă criză energetică ce urmează să afecteze România și celelalte țări membre ale Uniunii Europene, în această iarnă. Deși semne existau în acest sens, decizia Federației Ruse de a închide pe o perioadă nedeterminată gazoductul Nord Stream 1, a pus statele europene în fața unei crize energetice fără precedent, de la Prima criză a petrolului din 1973. Astfel, majoritatea guvernelor UE au început să dea asigurări că stocurile de gaze naturale reușesc să asigure populatiei necesarul pentru la iarnă, însă economia va avea de suferit, din cauza faptului că necesarul de gaze naturale pentru industrie nu va mai fi același, ca anul trecut. Acest lucru va afecta foarte serios revenirea economică a Europei după pandemia de Covid-19 și este foarte probabil să crească nivelul șomajului în anul următor.

În acest context, Comisia Europeană a decis plafonarea prețului gazelor naturale care provin din Federația Rusă și a propus statelor membre reducerea temperaturii în instituțiile publice la cel mult 19 grade Celsius. Dacă, decizia plafonării prețului este o măsură eficientă atât pentru populație, dar mai ales pentru industria europeană, care ar putea în acest fel să supraviețuiască crizei energetice, decizia de a reduce la 19 grade temperatura în instituțiiile publice este o decizie greu de aplicat uniform pe tot cuprinsul UE dar și al României. Acest fapt se datorează diferențelor de temperatură dintre anumite zone ale țării și ale UE. În același timp, teama că temperatura din casele românilor se poate reduce ca în cazul instituțiilor publice, i- a făcut pe mulți să caute surse alternative de încălzire.

Dacă românii care locuiesc în zona rurală revin ușor, ușor la vechile metode de încălzire tradiționale: soba, godinul sau reșoul, în cazul celor care locuiesc la oraș situația se prezintă foarte dificilă. Locuitorii orașelor nu pot să folosească surse alternative de încălzire bazate pe lemne sau cărbune, la fel ca cei din mediul rural, pentru că majoritatea locuințelor sunt încălzite pe bază de centrale proprii sau utilizând încălzirea centralizată. Aceștia nu pot să folosească surse alternative de încălzire, iar din acest motiv vor fi obligați să-și asigure surplusul de căldura utilizând energia electrică. În acest caz este foarte probabil ca energia electrică consumată să fie mai multă decât plafonul stabilit de Guvern la începutul acestei luni, fapt ce va crește factura la energie electrică. Din acest motiv, cred că ar trebui să începem să căutăm soluții alternative, prin realizarea unor partenariate după modelul Franței și Germaniei, care au hotărât ca prima să dea la schimb gaze naturale, iar cea din urmă să ofere energie electrică. Un exemplu asemănător este cazul Bulgariei, care a anunțat în această săptămână ca a ajuns la un acrod cu Azerbaijanul în ceea ce privește oferirea de energie electrică pentru gaze naturale.

România nu poate să rămână nepăsătoare la criza energetică ce afectează din plin UE, fără să își facă un sistem de barter după modelul franco-german. Cred că ar fi eficient, dacă în această perioadă am începe negocieri după modelul deja amintit, cu Turcia, Serbia sau Ungaria, țări care au reușit să obțină de la Federația Rusă cantități mari de gaze naturale, astfel încât să ne putem umplem stocul de gaze necesar pentru la iarnă. De asemenea, cred că ar trebui să încercăm să folosim rețeaua hidrologică a României pentru a produce cantitatea de energie electrică de care avem nevoie, astfel încât să putem oferi populației o sursă încălzire alternativă pentru gazele naturale.

Nu putem să sperăm într-o minune, fără să căutăm soluții într-o situație atât de dificilă. Este important, să avem soluțiile pregătite pâna la sfârșitul lunii noiembrie, când meteorologii au anunțat că vom intra efectiv în anotimpul rece. Sper ca până la această dată, Ministerul Energiei să gasească soluțiile cele mai bune în ceea ce privește criza gazelor naturale, astfel încât să putem trece cu bine iarna, care urmează.

Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați ce măsuri aveți în vedere pentru stoparea crizei energetice care urmează să afecteze România în această iarnă? Și în același context, este posibil creșterea plafonului pentru energie electrică, la nivelul anului trecut, pe perioada acestei ierni?

Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc!”

News Moldova îți recomandă și ...   Schimbare în legislația privind pensionarea profesorilor universitari. Ce aduce noul proiect de lege?


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top