Connect with us

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE - News Moldova

National

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE

Știm cam ce mâncăruri pregătim de Crăciun în fiecare an, dar la deserturi gama de opțiuni este mult mai mare. Cum ar trebui să fie desertul unei mese îmbelșugate de sărbători? Noi vă propunem trei rețete de deserturi de Crăciun, savuroase și usoare, potrivite pentru întreaga familie, dar și pentru mesele festive cu musafiri!

Tort de mere cu scorțișoară 

Alegeți ca desert principal un tort sănătos, care se topește în gură și îmbină aromele de sezon de măr și scortișoară.

Ingrediente:

  • 12 mere
  • 75 gr zahar
  • 4 oua
  • 75 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 12 lingurite de dulceata (optional)
  • 1 litru smantana dulce pentru frisca
  • 1 pahar de zahar pudra
  • 4-5 linguri de zahar
  • esenta de vanilie
  • scortisoara pentru decor

Mod de preparare: 

Într-o cratiță mică puneti cele 4 linguri de zahar cu 2 linguri de apăși lasati sa fiarbă încet până ce zahărul se caramelizează și devine auriu. Turnați compoziția în tava în care faceți tortul (diametru de 28 cm) și o intindeți bine cu lingura. Dacă folosiți o tavă cu pereții detașabili, puneți-o într-o tavă plată la cuptor, ca să nu se scurgă caramelul și zeama în cuptor.

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE - News MoldovaMerele le curățați de coajă și cotor, le aranjați în tavă și puneți dacă doriți în fiecare câte puțină dulceață. Mai presărați peste ele 1-2 linguri de zahăr și le puneți la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute.

News Moldova îți recomandă și ...   România reiterează angajamentul pentru consolidarea securității și competitivității economice în Uniunea Europeană

Între timp, pregătiți pandișpanul. Separați gălbenușurile de albușuri, pe care le băteți spumă. La gălbenușuri adăugați cele 75 gr de zahăr și le bateți bine până se fac spumă albă. Adăugați spuma de albușuri și amestecați-le cu grijă, cu mișcări de sus în jos. Puneți apoi făina și praful de copt și amestecați bine să nu fie cocoloașe. Dacă e nevoie, treceți cu un tel atent prin aluat să desfaceți cocoloașele. Puneți și câteva picături de esență de vanilie.

Scoateți merele din cuptor, după ce le testați cu un cuțit și constatați că sunt coapte. Turnați aluatul de pandișpan și distribuiti-l peste și printre mere. Puneți tava înapoi la cuptor și mai lăsați 15-20 de minute, până se rumenește frumos pandișpanul.

Scoateți tava, lăsați-o cam o oră să se răcească, apoi treceți cuțitul pe margini și răsturnați tortul pe o farfurie. Ornati cu frisca amestecata cu zaharul pudra si presarati scortisoara.

Sursa: lalena.ro

Prăjitură cu iaurt și fulgi de cocos

În ton cu ninsoarea pe care ne-o dorim de Crăciun, această prajitură se prepară foarte ușor, are un gust proaspăt și poate fi un desert fin sau o gustare dimineața la cafea.

News Moldova îți recomandă și ...   Probele în cazul anulării alegerilor prezidențiale vor fi făcute publice doar după finalizarea anchetelor, anunță ministrul Justiției

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 125 gr unt
  • 500 gr iaur
  • 4 oua mari
  • 250 gr zahar
  • esenta de vanilie (cateva picaturi)
  • 450 gr gris
  • 1 plic praf de copt (10 gr)

Pentru sirop:

  • 500 ml apa
  • 100 gr zahar
  • zeama de la o lamaie

Pentru decor:

  • 5 – 6 linguri fulgi de cocos

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la 175 grade Celsius, foc potrivit.

Se freacă untul moale, lăsat din timp la temperatura camerei, cu zaharul pentru cca. 1 minut. Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând ușor după fiecare. Se adaugă iaurtul și se amestecă totul bine.

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE - News Moldova

Se amestecă praful de copt cu griș și se adaugă la crema de iaurt. Se adaugă vanilia. Se tapetează cu hârtie de copt o formă dreptunghiulară de cca. 30 cm lungime și 20 cm lățime. Se introduce aluatul în tavă, se netezește și se coace cca. 30 de minute. Se lasă să se răcorească în tavă.

Pentru sirop, se amestecă într-o oală zahărul cu apa și zeama de lămâie. Se fierbe la foc mic cca. 5 minute și se toarnă fierbinte peste prăjitura răcorită.

Înainte de servire, prăjitura se taie cubulețe sau triunghiuri mici și deasupra se presară fulgii de cocos.

Sursa: laurasava.ro

Mousse au chocolat

Bineînțeles, ciocolata nu poate lipsi de la masa de Crăciun și vă propunem să o includeți în meniu în această variantă rafinată.

News Moldova îți recomandă și ...   Alegerile prezidențiale din luna mai, monitorizate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

Ingrediente:

  • 150 gr ciocolata neagra
  • 50 ml frisca lichida
  • 2 linguri apa fierbinte
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar pudra
  • 2 albusuri
  • 50 gr zahar tos
  •  100 ml frisca lichida
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru decor:
  • ciocolata tocata
  • zmeura
  • cacao
  • frisca
Mod de preparare:

Ciocolata ruptă bucăți se pune împreună cu 50 ml frișca lichidă într-un bol de sticlă, care se pune pe bain-marie, amestecând din minunt în minut până se topește ciocolata. Se retrage bolul și se pune treptat apa fierbinte, amestecând continuu.

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul pudră și se incorporează în ciocolata topită, amestecând rapid pentru a nu se cuagula gălbenușul.

Deserturi de CRĂCIUN! Ușoare și savuroase la sfârșitul meselor ÎMBELȘUGATE - News Moldova

Albușurile se bat cu un praf de sare până se transformă în spumă, apoi se adaugă zahărul tos, treptat, amestecând continuu până se dizolvă zahărul și obținem o bezea lucioasă.

Frișca se bate spumă tare și se lasă deoparte. După ce amestecul de ciocolată se răcorește (îl lăsați 10 minute la frigider) se incorporează bezeaua și frișca bătută și se amestecă cu o spatulă de silicon. Spuma obținută se repartizează în pahare/căni, se pune câte o linguriță de frișcă, se presară ciocolată tocata sau/și cacao și se poate orna cu zmeură, scrie pasiunepentrubucatarie.ro


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top