Connect with us

Șeful DNA, Marius Voineag, a dat trei ordine interne care vor înlesni activitatea instituției!

Șeful DNA, Marius Voineag, a dat trei ordine interne care vor înlesni activitatea instituției! - News Moldova

National

Șeful DNA, Marius Voineag, a dat trei ordine interne care vor înlesni activitatea instituției!


Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag, a emis trei ordine interne importante pentru eficientizarea activității instituției.

În primul ordin, emis la data de 10 august, procurorul șef DNA a dispus ca toate măsurile de supraveghere tehnică solicitate de procurori să fie comunicate „de îndată” conducerii DNA prin e-mail.

Ordin privind comunicarea măsurilor de supraveghere

”Cererile formulate de procurori în procedura de emitere a măsurilor de supraveghere tehnică reglementată în art. 140 C.p.p., precum și ordonanțele emise, conform art. 141 C.p.p., cu privire la aceleași măsuri autorizate de către procurori, se comunică, de îndată (anterior expedierii către instanță/organ judiciar de punere în executare), prin e-mail, la cabinetul procurorului-șef direcție și la cabinetele procurorilor-șefi adjuncți, fără a întrerupe sau afecta circuitul legal și regulamentar de sesizare a judecătorului de drepturi și libertăți de la instanța competentă și, respectiv punerea în executare măsurilor autorizate.”

Această comunicare trebuie să ajungă la cabinetul procurorului-șef și la cabinetele procurorilor șefi adjuncți. Ordinul indică explicit adresele de e-mail ale lui Marius Voineag, Tatiana Toader și Paul Dumitriu. Această măsură de comunicare rapidă și directă cu conducerea a fost deja implementată în trecut, o circulară similară fiind emisă în octombrie 2013 de fostul procuror șef DNA, Laura Codruța Kövesi. Această circulară a fost în vigoare timp de cinci ani și a fost revocată în 2018 de procurorul șef interimar de atunci, Anca Jurma.

Printr-un alt ordin emis tot de șeful DNA, procurorilor li se solicită să raporteze lunar măsurile asiguratorii luate în cauzele penale, mai exact valoarea bunurilor indisponibilizate în cadrul acestor măsuri. Acest raport lunar are scopul de a monitoriza și evalua eficiența măsurilor asiguratorii în dosarele aflate în lucru.

News Moldova îți recomandă și ...   Evergent Investments amână proiectul imobiliar de 100 de milioane de euro din Iași, dar pregătește patru proiecte rezidențiale în București și Snagov

Ordin privind raportarea măsurilor asiguratorii

Având în vedere că eficiența urmăririi penale ar trebui analizată nu doar prin prisma hotărârilor de condamnare obținute, cât și prin rezultatul în ceea ce privește recuperarea produsului infracțional, pentru că nimeni nu trebuie să beneficieze de câștigurile obținute în urma săvârșirii de infracțiuni (nullum comodum capere potest de sua propria iniuria),
Având în vedere dispozițiile art. 249 alin. (1) C.proc.pen., în vederea determinării ratei de acoperire, prin bunuri efectiv indisponibilizate, a valorii amenzii penale/produsului infracțiunii/prejudiciului/cheltuielilor judiciare în considerarea cărora au fost dispuse măsuri asigurătorii,
emite prezentul ordin:
Art. 1 – Raportarea lunară a situației măsurilor asiguratorii în cauzele penale înregistrate pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, prin completarea rubricilor următorului tabel:

Valoarea nominală până la concurența căreia a fost dispusă măsura asigurătorie (RON)
Valoarea nominală totală a măsurilor asigurătorii dispuse (RON)

Valoarea totală a bunurilor efectiv indisponibilizate (RON)

Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin măsura asigurătorie dispusă (RON)
Valoarea totală până la concurența căreia s-a dispus măsura asigurătorie conform art.249 alin.3 C.proc.pen.

Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin dispunerea măsurii asigurătorii conform art.249 alin.3 C.proc.pen.
Valoarea totală până la concurența căreia s-a dispus măsura asigurătorie conform art.249 alin.4 C.proc.pen., în vederea confiscării speciale

Pe teritoriul României
Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin dispunerea măsurii asigurătorii conform art.249 alin.4 C.proc.pen. în vederea confiscării speciale

În alt stat (UE / non-UE)

Valoarea totală până la concurența căreia s-a dispus măsura asigurătorie conform art.249 alin.4 C.proc.pen., în vederea confiscării extinse

Pe teritoriul României
Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin dispunerea măsurii asigurătorii conform art.249 alin.4 C.proc.pen. în vederea confiscării extinse

În alt stat (UE / non-UE)

Valoarea totală până la concurența căreia s-a dispus măsura asigurătorie în vederea reparării pagubei conform art.249 alin.5 C.proc.pen.

Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin dispunerea măsurii asigurătorii conform art.249 alin.5 C.proc.pen.
Valoarea totală până la concurența căreia s-a dispus măsura asigurătorie în vederea acoperirii cheltuielilor judiciare conform art.249 alin.5 C.proc.pen.

Valoarea bunurilor efectiv indisponibilizate prin dispunerea măsurii asigurătorii conform art.249 alin.5 C.proc.pen.

În al treilea ordin, emis pe data de 9 august, procurorul șef DNA anunță declanșarea unui control tematic asupra dosarelor aflate în lucru în structurile teritoriale ale DNA. Acest control va fi realizat în perioada 4 septembrie 2023 – 16 octombrie 2023 de către mai mulți procurori, printre care Ioan Viorel Cerbu, consilier al șefului DNA, Silviu-Paul Dumitriu, procuror șef adjunct al DNA, Tatiana Toader, procuror șef adjunct al DNA, și alții.

News Moldova îți recomandă și ...   S-a deschis aplicația de înscrieri online în programul Femeia Antreprenor 2024

Ordin privind efectuarea controlului tematic

Art. 1. Efectuarea, în perioada 04 septembrie 2023 – 16 octombrie 2023, a unui control tematic al dosarelor aflate în lucru la procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura teritorială.
Art. 2. Obiectivele controlului sunt:
(1) Verificarea ritmicității actelor de urmărire penală.
(2) Examinarea măsurilor dispuse și a actelor efectuate de procurori, în raport cu dispozițiile procedurale incidente.
(3) Verificarea respectării dispozițiilor legale de către procurori cu privire la cererile formulate în cursul urmăririi penale de subiecții procesuali principali, părți sau avocații acestora.
(…)
(1) În urma efectuării controlului, persoanele menționate la art. 3 vor întocmi câte un raport care va conține aspectele remarcate, concluzii, precum și propuneri de remediere a eventualelor deficiențe constatate.
(2) În cuprinsul raportului de control vor fi evidențiate distinct cauzele penale mai vechi de 5 ani de la sesizare.
(3) Raportul de control va fi pus la dispoziția conducerii DNA până la termenul de 22 octombrie 2023.
Art. 5. Măsura va fi adusă la cunoștință procurorilor menționați la art. 3, precum și procurorilor din cadrul structurilor teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție, prin Serviciul resurse umane, perfecționare profesională și documentare va aduce la cunoștința personalului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție dispozițiile prezentului ordin.

Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a îmbunătăți activitatea instituției și de a asigura o gestionare mai eficientă a dosarelor și a măsurilor de supraveghere tehnică, precum și o monitorizare mai riguroasă a măsurilor asiguratorii luate în cauzele penale. Potrivit surselor G4Media.ro, aceste ordine vin în contextul în care există servicii teritoriale ale DNA cu o activitate extrem de redusă, unele dintre ele nereușind să efectueze interceptări în dosarele penale de mai bine de șapte luni.

News Moldova îți recomandă și ...   Capitalizarea Bursei de Valori București a crescut cu peste două miliarde de lei în această săptămână


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top