fbpx
Connect with us

Explozii uriașe la o stație GPL din Crevedia, jud. Dâmbovița. Un deces, 58 răniți, 3.000 evacuați!

Explozii uriașe la o stație GPL din Crevedia, jud. Dâmbovița. Un deces, 58 răniți, 3.000 evacuați! - News Moldova

National

Explozii uriașe la o stație GPL din Crevedia, jud. Dâmbovița. Un deces, 58 răniți, 3.000 evacuați!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Sâmbătă seară a avut loc o explozie la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, de pe DN1A, urmată de un incendiu care a dus la alte trei explozii. Stația era închisă din cauza controalelor, dar funcționa cu 6 cisterne de 10.000 de litri, dintre care două erau pline.

ACTUALIZARE la 08:50 Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică în jurul orei 5:15 dimineața pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni. Scopul misiunii a fost să transporte doi pacienți care au suferit arsuri ca urmare a incendiului de la depozitul de carburanți din Crevedia, județul Dâmbovița.

A doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8:00 dimineața cu destinația Milano, Italia, pentru a transporta alți doi pacienți care au suferit arsuri.

Aceste misiuni au fost efectuate în urma aprobării ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipele medicale responsabile de monitorizarea pacienților în timpul transportului sunt compuse din specialiști de la UPU-SMURD București și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală.

Tragedia din Crevedia, reflectată în presa internațională. Agenția turcă Anadolu menționează că stația GPL funcționa ilegal.

ACTUALIZARE la 07:50 Dezastul din Crevedia este relatat de presa străină. În timp ce agențiile internaționale s-au concentrat pe relatarea faptelor și a bilanțului, presa străină ridică deja întrebări cu privire la modul în care s-a ajuns în această situație și de ce România, ca membru al UE, nu dispune de un centru pentru marii arși.

Imaginile tragediei au fost preluate de presa internațională și pe rețelele sociale.

Încep să apară întrebări cu privire la faptul că stația funcționa ilegal. Presa turcă, agenția Anadolu, menționează că stația GPL funcționa în mod ilegal.

Procurorul General a preluat ancheta.


ACTUALIZARE la 07:30 Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat ancheta cu privire la exploziile de la o stație GPL din Crevedia.

Procurorii efectuează cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a condus la un dezastru, infracțiune pedepsită cu o pedeapsă de peste zece ani.

Procurorul responsabil cu cazul va merge la fața locului împreună cu polițiști și cu specialiștii de la Institutul Petroșani, care se ocupă de expertize în cazuri de incendii.

Alți doi pacienți vor fi transferați în străinătate.

ACTUALIZARE la 07:20 Un al doilea transfer oficial în străinătate cu un avion militar va avea loc în jurul orei 8:00.

Este vorba despre doi pacienți în stare gravă, respectiv doi civili care vor fi transportați în Italia.

Primul zbor de transfer a avut loc în jurul orei 3 dimineața și a implicat doi pompieri transportați în Belgia.

După prânz, vor mai pleca doi pacienți în Austria. Germania a anunțat că are disponibile 13 paturi în spitale în caz de nevoie. Norvegia a anunțat că are un loc disponibil și că armata este dispusă să primească răniții cu militarii săi.

Dosar penal deschis la Parchetul Judecătoriei Răcari.

 

ACTUALIZARE la 07:00 S-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă la Parchetul Judecătoriei Răcari.

Se efectuează verificări și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, întrucât o treime din pompieri trimiși la intervenție au ajuns la spital.

Arafat, despre intervenția pompierilor: Și-au făcut treaba, chiar asumându-și riscuri.

 

ACTUALIZARE la 06:50 O anchetă amplă are loc în urma tragediei de aseară din Crevedia. Conducătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență verifică acum modul în care au intervenit pompierii. Se analizează imaginile surprinse la fața locului, se ascultă înregistrările mesajelor transmise pe stații pentru a se vedea dacă s-au comis erori.

Chestionat cu privire la prezența pompierilor în apropierea locului după prima explozie, Arafat a declarat că aceștia aveau mai multe case afectate și era necesar să le protejeze de incendiu.

Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar Spitalul Floreasca a activat planul alb, adică personalul medical a fost chemat la spital pentru a sprijini garda. Din păcate, o persoană a decedat la spital după ce a intrat în stop respirator și a suferit un infarct.

În același timp, celula de criză la Ministerul de Interne a fost activată, iar premierul Marcel Ciolacu a confirmat că mecanismul european de protecție civilă a fost pus în funcțiune. De asemenea, au fost făcute demersuri pentru transferul a patru pacienți în Italia și Belgia.

Numărul răniților a crescut în urma exploziilor, ajungând la 58. Departamentul pentru Situații de Urgență a pus la dispoziție linii telefonice pentru informații despre pacienți: 0212069397 și 0212069398 sunt numerele de telefon puse la dispoziția cetățenilor pentru informații legate de rude sau cunoștințe afectate de explozii sau dacă au nevoie de sprijin medical.

Ministerul Mediului monitorizează calitatea aerului în zonă, iar direcția vântului ar sugera că norul de fum se va deplasa spre vest-sud-vest.

 

Incendiul a pus în pericol și echipajele de intervenție. Cinci pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua explozii, iar trei au fost trimiși la Spitalul Floreasca, doi la Bagdasar Arseni și trei la Spitalul Universitar din Capitală.

Situația în continuare este gravă, cu mai mulți răniți și provocări în gestionarea incendiului. Acțiuni urgente au fost întreprinse pentru a oferi îngrijiri medicale și pentru a gestiona situația de criză. Este nevoie de sânge, autoritățile cer cetățenilor să meargă la centrele de transfuzii să îi ajute pe cei răniți.

Care este situația persoanelor rănite în urma exploziilor, potrivit Ministerului Sănătăţii:

– la Spitalul „Bagdasar-Arseni” sunt internați 11 pacienți (3 intubați)
– la Spitalul Universitar – 4 pacienți
– la Spitalul de Arși – 4 pacienți (1 intubat)
– la Spitalul Floreasca – 27 de pacienti (4 intubați)

Pentru pacienții cu arsuri grave, capacitatea de primire în spitalele din București a fost depășită, și de aceea s-au făcut demersuri pentru transferul lor în străinătate, cu sprijinul planului european de protecție civilă.

Primarul Crevediei, Petre Florin a afirmat că locul unde a avut loc explozia era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de către ISU. „Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, explică el. Mai multe elicoptere și ambulanțe au fost direcționate către locul incidentului pentru intervenții de urgență.

Stația aparținea fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea, care a făcut o declarație neașteptată și șocantă. Întrebat dacă știe că au murit oameni, primarul din Caracal a dat un răspuns halucinant: „…  știu. Este vorba despre o persoană. Ceilalți… pompierii… este problema lor”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top